Έντονες ενστάσεις σε ό,τι αφορά της διαδικασία επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εκφράζει μέσω άρθρου του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστηρίζει ότι «η εξαγγελία περί «επιστροφής» αφορά ουσιαστικά την αναβίωση διαφόρων προβληματικών διατάξεων, όπως η επέκταση ισχύος των συμβάσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων του εκάστοτε κλάδου, δηλαδή και σε μη συμβαλλόμενα μέλη. Μια πρακτική που ήταν μέρος των αιτίων της κρίσης και είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων».

Ads

Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι «αν εξεταστούν οι συμβάσεις μέχρι το 2011, θα αποκαλυφθεί ότι οι περισσότερες από τις ΣΣΕ που κατέστησαν υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, δεν ικανοποιούσαν την προϋπόθεση του 51%».

Τέλος, θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει κατά τον ίδιο να τηρηθούν στη διαδικασία. Αυτές αφορούν τον αποκλεισμό της επέκτασης των ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, την απαρέγκλιτη τήρηση της αντιπροσωπευτικότητας τουλάχιστον του 51% των εργαζομένων του κλάδου, την απαραίτητη συναίνεση εργοδοτών κι εργαζομένων για την επεκταση της ισχύος μιας κλαδικής ΣΣΕ, την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των ρυθμίσεων που είναι παράγωγα της υποχρεωτικής διαιτησίας, την ύπαρξη ρήτρας εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Παραλληλα, σημειώνει ότι «οι διαδικασίες επέκτασης κλαδικών συμβάσεων και οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλυση επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου τον οποίον αφορούν, ενώ πριν την επέκταση εργοδότες και εργαζόμενοι επί των οποίων η επέκταση θα εφαρμοσθεί, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν στις διαδικασίες του ΑΣΕ τις θέσεις τους».

Ads