Σε συνέχεια της απάντησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι υπεύθυνοι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ είναι οι γιατροί, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα καταγγέλλει μέσα από το tvxs.gr ότι η κυβέρνηση υποδεικνύει τους γιατρούς γιατί αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα από ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Και το κάνει αυτό, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος οι γιατροί να επωμιστούν αποζημιώσεις που πιθανόν να επιδικάσουν τα αστικά δικαστήρια σε περιπτώσεις μηνύσεων από συγγενείς θυμάτων.
Η παρέμβαση της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα στο tvxs.gr:
«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε τα στοιχειώδη πάνω στη λοίμωξη Covid-19. Μάθαμε για τη μεταδοτικότητα, την επιθετικότητα και την θνησιμότητά της. Παράλληλα παρακολουθούσαμε τί συνέβαινε σε άλλες χώρες. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τότε στο διεθνή επιστημονικό Τϋπο έδειχναν ότι όπου υπήρχε ανεπτυγμένο σύστημα υγείας η θνητότητα ήταν 0.5% ενώ γινόταν δεκαπλάσια στις περιοχές όπου το σύστημα υγείας δεν ήταν ανεπτυγμένο. Με αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας παράλληλα τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος υγείας, κρούσαμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου, βάζοντας συγκεκριμένα ζητήματα.
Από το Μάρτιο ζητάμε την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Διότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, το ΕΣΥ έχει μείνει με 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εξοπλισμός και υποδομές δεν είχαν συντηρηθεί σωστά, ούτε είχαν ανανεωθεί όπου απαιτούνταν. Είχαμε δει το σύστημα να βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης σε άλλες φάσεις πίεσης κατά το παρελθόν, όπως σε περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μπροστά σε μια λοίμωξη με τα χαρακτηριστικά της covid-19, ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν ορατός. Δεδομένων των σοβαρότατων ελλείψεων, βλέπαμε από τότε ότι θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της υποθεραπείας.
Εκτός από τα νοσοκομεία, είχαμε ζητήσει και την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διότι ο πληθυσμός έξω από τα αστικά κέντρα θα χρειαζόταν φροντίδα και παρακολούθηση.
Είχαμε ζητήσει επίσης τη λήψη μέτρων εκτός του συστήματος υγείας, προκειμένου να κρατηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχρηζαν νοσηλείας. Ξέραμε ότι επειδή πρόκειται για καινούρια λοίμωξη, κάθε άτομο που κολλάει νοσεί, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικό. Είχαμε ζητήσει λοιπόν τη διενέργεια μαζικών τεστ ώστε να γίνεται ανίχνευση, να απομονώνονται τα άτομα που φέρουν τον Sars-CoV2 και να σταματάει η μετάδοση. Είχαμε ζητήσει μεσα προστασίας σε όλους τους χώρους και λήψη μέτρων στους χώρους όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση, όπως στους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ιδίως στη Θεσσαλονίκη όπου τα λεωφορεία είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο μεταφοράς, η ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια ήταν επιτακτική.
Όταν έφτασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και βλέποντας ότι, ενώ είχαν περάσει 6-7 μήνες, δεν είχε γίνει τίποτα, θέσαμε αυτά τα ζητήματα ακόμη πιο έντονα. Βιώναμε πλέον τις συνέπειες της μη λήψης μέτρων μέσα στην καθημερινότητά μας. Φτάσαμε ένας γιατρός και δυο νοσηλευτές να φροντίζουν για 35, 50 ή και 60 ασθενείς. Ακόμα και βιονικός να είναι ένας εργαζόμενος, είναι φύση αδύνατο να προλάβει. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη φροντίδας. Όταν ένας ασθενής μένει χωρίς νερό επειδή δεν υπάρχει κανείς να του φέρει, είναι σίγουρο ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί.
Λοιπόν αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αυτά και έχουμε φτάσει να μετράμε νεκρούς που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τα διεθνή standards, να έχουν σωθεί, ποιός φταίει; Δε γίνεται να φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν έβλεπαν το σπίτι τους, που δεν είχαν ωράρια, που οι ίδιοι δεν έπιναν νερό, που νόσησαν πολλοί, πέθαναν κάποιοι ή διασωληνώθηκαν, που είχαν φτάσει σε κατάσταση burn out για να καλύπτουν τις τρύπες που άφηνε η κυβέρνηση στο σύστημα υγείας.
Την ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει άλλον από εκείνον που είναι υπεύθυνος για το σύστημα υγείας και για τη λήψη των μέτρων που θα μείωναν τον αριθμό των ατόμων που φτάνει στο σύστημα υγείας. Νομίζω πως είναι πασιφανές και λογικότατο. Αντιθέτως, είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού ένας υπουργός που γνωρίζει αυτή την κατάσταση να τολμά να λέει ότι φταίει ο εργαζόμενος.
Εμείς και τότε και τώρα λέμε ότι δεν είμαστε ήρωες, όπως έλεγε κάποτε υποκριτικά ο κ. Κικίλιας. Κάνουμε τη δουλειά μας και ζητάμε να υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να την κάνουμε σωστά. Όμως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με κάποιο δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς, είπε ότι έχουμε την συναισθηματική υποστήριξη της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε διώξεις ατομικές. Και τώρα μας λένε ψεύτες. Τώρα η δίωξη γίνεται συλλογική, μαζική για να μετακυλήσουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες στο σώμα των γιατρών, με το σκεπτικό ότι οι γιατροί, οι ασθενείς και ο λαός είναι αναλώσιμοι.
Και το κάνουν αυτό γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που επιδικαστούν αποζημιώσεις μετά από μηνύσεις συγγενών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από covid-19, η αστική ευθύνη βαραίνει τους γιατρούς. Διότι ενώ μέχρι πρόσφατα το νοσοκομείο αναλάμβανε την αστική ευθύνη, με το σκεπτικό ότι εμείς οι γιατροί είμαστε λειτουργοί των νοσοκομείων, με νομοθετική παρέμβαση το 2018 του κου. Χουλιαράκη, η αστική ευθύνη πέρασε σε εμάς, τους γιατρούς. .
Έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες συγγενών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.
Το σοβαρότερο όλων όμως είναι ότι αν έρθει τρίτο κύμα της πανδημίας ή έχουμε εκ νέου έξαρση του δεύτερου κύματος που στη βόρεια Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικά σταματήσει, με τις κλίνες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες covid να εμφανίζουν ήδη μεγάλο βαθμό πληρότητας, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο βαριές. Διότι ακόμα και τώρα, δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ούτε άλλα μέτρα έχουν παρθεί».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >