Υπέρ της συμμετοχής όλων των ΜΜΕ στις καμπάνιες του Δημοσίου και του καθορισμού των μεριδίων ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που παρέχουν, τάχθηκε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», γνωστότερη στην κοινή γνώμη ως «εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων».

Ads

Η δεύτερη ημέρα κατάθεσης μαρτύρων στην Επιτροπή ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης με μάρτυρα την κα. Αντωνιάδου. Η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών τόνισε πως ήταν λάθος το γεγονός ότι η εφημερίδα Documento δεν συμπεριλήφθηκε στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», υποστηρίζοντας πως κριτήριο για το μερίδιο που θα έπαιρνε το κάθε μέσο θα έπρεπε να είναι οι θέσεις εργασίας που παρέχει και όχι η πολιτική, θρησκευτική ή άλλη θέση του κάθε δημοσιογράφου ή ιδιοκτήτη.

Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκε η καμπάνια και γι’ αυτά παρέπεμψε στην Initiative, δηλαδή τη διαφημιστική εταιρία που διένειμε τα ποσά.

‘Οταν της ζητήθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να σχολιάσει τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «η κυβέρνηση δε θα ήταν αξιόπιστη αν είχε δώσει λεφτά στο Documento και σε κάθε φυλλάδα», η κα. Αντωνιάδου εξέφρασε τη διαφωνία της με τη δήλωση αλλά είπε ότι «δεν απέκλεισε το Documento ο Γεωργιάδης».

Ads

Σε συνέχεια της θέσης της ότι κριτήριο έπρεπε να είναι οι θέσεις εργασίας κάθε μέσου, σχολίασε το γεγονός ότι η συμπολιτευόμενη εφημερίδα Φιλελεύθερος κυκλοφορία 2.000 φύλλων έλαβε 60.000 ευρώ και έκλεισε μετά από μερικούς μήνες ενώ η αντιπολιτευόμενη Εφημερίδα των Συντακτών Επιπλέον με 16.000 φύλλα στη Σαββατιάτική έκδοσή της έλαβε 40.000. «Ορισμένα ΜΜΕ θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα εάν είχαν εφαρμοστεί κριτήρια», δήλωσε η μάρτυρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δυσαναλογία υπήρχε πάντα».

Η συνεδρίαση της Τετάρτης συνεχίστηκε με την κατάθεση του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων, Αντώνη Μουντάκη.

Πρόεδρος εκδοτών ημερησίων εφημερίδων: Δεν γνωρίζω τα κριτήρια

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής, εξετάστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», Αλέξης Σκαναβής.

Ο κ. Σκαναβής δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα κριτήρια διανομής των μεριδίων για τις λίστες Πέτσα, ούτε τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκαν συγκεκριμένα ΜΜΕ, καθώς όπως είπε δεν είναι στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας. Με δήλωσή του που ερμηνεύεται ως απόπειρα συμψηφισμού υπενθύμισε την καμπάνια που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι καμπάνιες κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν.

Εκκρεμούν έγγραφα για την εξέταση μάρτυρα-κλειδί

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να εξεταστούν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος και ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που ήταν αρμόδιος για την παραλαβή του έργου από την Initiative. Για την εξέταση του εν λόγω μάρτυρα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να κατατεθούν στην Επιτροπή τα έγγραφα και το υλικό που η διαφημιστική εταιρία παρέδωσε με το πέρας του έργου, όμως αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Αποχώρησε το ΜΕΡΑ25 καταγγέλλοντας «ομερτά» υπέρ των ολιγαρχών

Αν και η Επιτροπή συστάθηκε μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΜΕΡΑ25 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από αυτή, διά στόματος του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ομερτά» υπέρ των ολιγαρχών.

Συγκεκριμένα την Τρίτη, κατά την ομιλία του για τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Σήμερα ξεκίνησε εδώ, στη Βουλή, η εξεταστική για τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και τις κάλπικες δημοσκοπήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι διασύρουν τον κοινοβουλευτισμό. Συμμετείχαμε για να διευκολύνουμε στη σύσταση με 120 ψήφους. Συμμετείχαμε και καλέσαμε κι εμείς μάρτυρες, που απορρίφθηκαν όλοι». Πρόσθεσε πως «καλέσαμε τους ιδιοκτήτες, απερρίφθησαν οι προτάσεις μας.Αποχωρούμε γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την Θεσμική – Κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες».