Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού περιγράφει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, επισημαίνοντας πως ένα μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται εδώ και μήνες χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Ο ίδιος μάλιστα προσήχθη μαζί με άλλους δυο συνδικαλιστές του κλάδου νωρίτερα, όταν πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία αναρτώντας πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

«Είναι προφανές λοιπόν πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Βαρεθήκαμε να ακούμε τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι “στηρίζουμε τους εργαζόμενους και είμαστε δίπλα τους”. Θέλουμε έμπρακτη στήριξη τώρα και η λέξη “πεινάμε” είναι αυτή που αντικατοπτρίζει την κατάσταση στον κλάδο αυτή τη στιγμή» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Εμείς σεβόμενοι την υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και τους κανονισμούς του lockdown δεν πήγαμε σε μια κινητοποίηση όπου θα μαζεύαμε χιλιάδες κόσμου εν μέσω καραντίνας. Πήγαμε τρεις θεσμικοί εκπρόσωποι, συγκεκριμένα εγώ ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Παναγιώτης Κούκος ως γενικός γραμματέας και ο Μάνθος Κουλούρης, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Οι τρεις μας πήγαμε τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκες και ανοίξαμε ένα πανό για να πάρει το μήνυμα ο πρωθυπουργός βλέποντάς το από το παράθυρό του, αν ήταν εκεί, μιας και δε δέχεται να μας δει ποτέ ούτε με τηλεδιάσκεψη ούτε δια ζώσης. Αυτό ενόχλησε λοιπόν, η λέξη “πεινάμε” αλλά και η τοποθεσία, όπου ανοίχτηκε το πανό. Δυστυχώς φαίνεται πως η δημοκρατία στη χώρα μας περνάει από φίλτρα. Διότι αν είχαμε μαζί μας την κυρία Πρωτοψάλτη, που έκανε την συναυλία στον ίδιο δρόμο, ίσως ο πρωθυπουργός να έβγαινε έξω και να μας μίλαγε. Δεν την είχαμε όμως ήμασταν απλώς εργαζόμενοι».

«Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς το παραμικρό εισόδημα»

Ads

Αναφορικά με τα δραματικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο ο κύριος Χότζογλου αναφέρει: « Οι 85 χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που ήταν σε αναστολή σύμβασης και είχαν το δικαίωμα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέχρι και τον Οκτώβριο τώρα με εντολή της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στο επίδομα ανεργίας. Αυτό σημαίνει πως από τα 534 ευρώ μαζί με τα ένσημα αλλά και την μείωση ενοικίου που δικαιούνταν, τώρα τους πηγαίνουν στα 400 ευρώ χωρίς τίποτα άλλο. Το χειρότερο όμως είναι ότι και αυτά τα 400 ευρώ δεν προβλέπεται να τα εισπράξουν μέσα στον Δεκέμβρη, καθώς ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 30-40 ημέρες για διασταύρωση στοιχείων. Αντιλαμβάνεστε πως αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους».

«Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στην εστίαση είναι 10 φορές πιο τραγική» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα: «Κι αυτό γιατί μπορεί οι 330 χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι τώρα με εντολή της κυβέρνησης σε αναστολή σύμβασης -και αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και είναι 12μηνης λειτουργίας- να παίρνουν τα 534 ευρώ, με τους υπόλοιπους 200 χιλιάδες που είναι εποχικοί τι συμβαίνει; Αυτοί έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα τους από τον Αύγουστο και πολλοί από αυτούς ακόμη από τον Μάρτιο».

«Πού είναι η στήριξη, όταν μας κόβουν το ρεύμα και τα παιδιά μας λιποθυμάνε;»

«Όταν λέμε εστίαση, μην πηγαίνει το μυαλό μας μόνο στα πολυτελή καταστήματα και τις μεγάλες ταβέρνες. Εστίαση είναι και τα μικρά καφέ και τα τυροπιτάδικα. Εστίαση είναι και οι συνάδελφοί μας από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που έχουν να δουν μεροκάματο από τον Μάρτιο. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι πολλοί από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό δουλεύουν και σε χειμερινούς προορισμούς, σε χιονοδρομικά κέντρα ή σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, τα οποία δεν θα ανοίξουν λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης μετακινήσεων. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι τελείως ξεκρέμαστοι. Δεν θεωρούνται ούτε καν άνεργοι, με συνέπεια να μην μπορούν να πάρουν ούτε τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ούτε όμως και το επίδομα ανεργίας. Και επιμένει η κυβέρνηση να λέει πως μας στηρίζει. Αφού μας στηρίζει, τότε εμείς γιατί πεινάμε; Γιατί μας κόβουν τα ρεύματα, γιατί μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας, γιατί λιποθυμάνε τα παιδιά μας; Που είναι η στήριξη;» διερωτάται ο κύριος Χότζογλου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνει: «Έχουμε κάνει τέσσερις συναντήσεις με τον κύριο Βρούτση, στον οποίο έχουμε θέση τα ζητήματα από τον Απρίλιο. Για να είμαι δίκαιος, οφείλω να πω ότι ο κύριος Βρούτσης ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματά μας. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τραβάει κόφτες. Ο κύριος Σταϊκούρας με τον κύριο Σκυλακάκη έχουν το κλειδί αυτή την στιγμή. Κόβονται λοιπόν οι συνάδελφοί μας περαιτέρω από την επιδότηση με εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση αυτά, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι θα γίνουν αυτά τα περίφημα 37 δισ που εξήγγειλε ο κύριος Σταϊκούρας πριν από λίγες μέρες. “Λεφτά υπάρχουν’, αυτό μας είπε ουσιαστικά. Που είναι αυτά; Γιατί δεν τα βγάζει για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας. Ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε 80% μείωση στους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Σωστό μέτρο, μαζί του είμαστε. Για τους εργαζόμενους όμως τι κάνει;».

Καταλήγοντας ο κύριος Χότζογλου αναφέρεται και στην προσπάθεια που γίνεται από την ίδια την ομοσπονδία για στήριξη των συναδέλφων, που έχουν μείνει κυριολεκτικά “ξεκρέμαστοι”.
« Έχουμε καταφέρει -αν και αυτό δεν είναι για να το πανηγυρίζουμε δυστυχώς- να φτιάξουμε δομές σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, όπου πηγαίνουν οι συνάδελφοι μας από μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και όσοι δεν έχουν καθόλου εισόδημα και προσπαθούμε να τους παρέχουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στην Κρήτη για παράδειγμα τα πρωτοβάθμια σωματεία μας έχουν έρθει σε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ούτως ώστε να μοιράσουμε τρόφιμα στους εργαζόμενους. Δεν είναι όμως λύση αυτή, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τέτοια πράγματα. Η κατάσταση είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ» υπογραμμίζει.