Την έντονη ανησυχία του για όσα θα αντιμετωπίσει το ΕΣΥ, λόγω πανδημίας, εκφράζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία.

Ads

Μπορεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία να «δείχνει ελεγχόμενη» στην Αττική, όπως είπε ο Παθολόγος-Εντατικολόγος Μ. Ρίζος μιλώντας στο OPEN, αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν παρά το γεγονός ότι «υπήρχε όλος ο χρόνος κατάλληλης προετοιμασίας -ακόμη και χωρίς την Όμικρον- να ληφθούν μέτρα, άμεσα, υπερεπείγοντα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα των νοσοκομείων και των ΜΕΘ» τόνισε.

Σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ είναι χωρίς στοιχειώδη εφεδρεία και γεμάτες σχεδόν 100% με πάρα πολλούς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε ο κ. Ρίζος και υπογράμμισε πως «την έκρηξη την περιμένουμε σε 5-10 ημέρες. Ακόμη κι αν η Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα, είναι προφανές ότι η έκταση και το μέγεθος του ιικού φορτίου δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα ανέβει και ο αριθμός των βαρέως πασχόντων και των διασωληνωμένων», σημείωσε ο γιατρός στο Αττικόν.

«Δεν χωράει άλλη δικαιολογία περί αιφνιδιασμού, δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, όταν ήταν γνωστό το θέμα, γνωστή η εξέλιξη της νόσου, γνωστή η κρίση εντατικής θεραπείας. Έπρεπε να έχει λυθεί, τουλάχιστον στον μεγαλύτερο βαθμό, στη χώρα μας».

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο Αττικόν διαθέτει 23 κλίνες covid σε ΜΕΘ, με την πληρότητα να είναι μεταξύ 95% και 100%, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μόνο μία κλίνη διαθέσιμη και αυτή όχι σε όλες τις εφημερίες.