Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε η κυβέρνηση σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ η οποία προβλέπει ότι θα διατίθεται προσωπικό της Πυροσβεστικής και στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την οδήγηση ασθενοφόρων ενώ προβλέπεται και η απόσπαση προσωπικού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ads

Με τα περιστατικά θανάτων λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και οδηγών να πυκνώνουν, η κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον τρόπο για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ ενώ την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο  ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, οι άνεργοι πιστοποιημένοι διασώστες (δηλαδή αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί) είναι πάνω από 3000.

«Αυτά είναι ημίμετρα και υποβαθμίζεται το ΕΚΑΒ. Κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές αν συμβεί αυτό, γιατί οι διασώστες έχουν διετή εκπαίδευση, μέσω διετούς θητείας στο ΙΕΚ και 6μηνης πρακτικής εκπαίδευσης» δήλωσε στο tvxs o ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιουδάκης.

Εξηγεί ότι «σε ένα επείγον περιστατικό, σε ένα τροχαίο, η εκπαίδευση που έχει δεχθεί το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου είναι οι διασώστες να σώζουν στο σημείο τον ασθενή, να τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο και να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες, αυτά που ξέρουν, δηλαδή, βάσει πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, οι οδηγοί πρέπει να τον μεταφέρουν με ασφάλεια στον πρώτο υγειονομικό σχηματισμό».

Κατά τον ίδιο, επιτακτική είναι η ανάγκη για διορισμούς με μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ.

«Έχουμε τονίσει ότι χρειάζονται 500 προσλήψεις διασωστών στην Αθήνα για να βγαίνουν τα 90 ασθενοφόρα στην Αττική και 700 στην υπόλοιπη Ελλάδα, μαζί με το επικουρικό προσωπικό που, όμως, πρέπει να μονιμοποιηθεί για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη, είναι πιθανό, να μην βρεθεί ως το τέλος του χρόνου (όπως προβλέπει η ΠΝΠ) προσωπικό από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2016 και δεν υπήρχε συμμετοχή παρ’ όλο που κάποιοι δέχθηκαν την αντίστοιχη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, τόνισε πως «σε νησιωτικές περιοχές η συμμετοχή είναι ανύπαρκτη, γιατί δεν υπάρχουν καταλύματα» και διατύπωσε την άποψη ότι «όπως δεν πάνε διασώστες, δεν θα πάνε και πυροσβέστες ως οδηγοί, η μόνη περίπτωση είναι να πάνε από τον στρατό άτομα».

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας: Υποβαθμίζεται το αντικείμενο της εργασίας μας

Για «εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα» στο ΕΚΑΒ έκανε λόγο ο Πρόδρομος Δεβέλογλου, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο OPEN. Αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπλοκή αυτή των ιδιωτών.

Η προώθηση μετακίνησης πυροσβεστών, στρατιωτικών κ.ά. για να καλυφθούν κενά στα πληρώματα των ασθενοφόρων αποτελεί «υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διασώστες», σημείωσε ο κ. Δεβελόγλου και πρόσθεσε ότι «εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια ακούμε πάρα πολλά για εμάς, δυστυχώς τίποτα δεν γίνεται από όλα αυτά. Τώρα νιώθουμε μια υποβάθμιση του αντικειμένου της εργασίας μας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι μόνο η γρήγορη μεταφορά ασθενή, είναι και αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε στην διάσωση του ασθενούς, για την υγεία του. Εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί οποιοσδήποτε έχει κάνει μια υποτυπώδη εκπαίδευση. Πρόκειται για εκπαίδευση που μπορεί να έχετε όλοι, δύο ημερών, για τις παροχές απέναντι στον πολίτη. Δεν ξέρουμε για αυτό το μέτρο κατά πόσο ερωτήθηκαν και ποιοι ερωτήθηκαν».

Επισήμανε, στη συνέχεια, ότι έχουν καταθέσει πρόταση για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας και υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία έχει αποδεχθεί το ελληνικό κράτος.
«Για ποιο λόγο δεν κάνουν 24ωρη εφημερία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με προσωπικό στις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες; Χρειάζεται μια υποτυπώδης σύμβαση μεταξύ εργαζόμενων και υπουργείου ανά εξάμηνο και ανανεούμενη», υπογράμμισε.

Προειδοποίησε, παράλληλα, σε σχέση με το θέμα της μη επάνδρωσης των θέσεων του ΕΚΑΒ στη βόρεια Ελλάδα, ότι «θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Θα παρουσιαστεί πρόβλημα … Από πέρυσι έχουμε ζητήσει τουλάχιστον επικουρικό προσωπικό για τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα, στα πολεοδομικά συγκροτήματα. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 9 Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν. Πότε σκοπεύουν να βγάλουν την προκήρυξη; Γιατί δεν την βγάζουν άμεσα, τώρα, να τους πάρουν τον Σεπτέμβριο;».

Αναλυτικά τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εφόσον στις δομές του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορεί να διατεθεί «προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών».

Η διάθεση του προσωπικού γίνεται μετά από αίτημα των δομών και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Εφόσον το προσωπικό της πυροσβεστικής ή του στρατού δεν επαρκεί «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».

Η απόφαση θα γίνεται με αιτιολογημένο αίτημα των δομών και απόφαση των αρμοδίων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023. «Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», διευκρινίζεται.

Το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Ειδική μέριμνα για οδοιπορικά και για εξασφάλιση καταλύματος

«Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως».
Στην ΠΝΠ υπάρχουν προβλέψεις για τα οδοιπορικά όσων στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, ενώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση και ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των ΥΠΕ και των ΟΤΑ, μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται με σχετική δαπάνη. «Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού», διευκρινίζεται.