Την βεβαιότητα ότι η πηγή της μόλυνσης που προκάλεσε μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Μαγνησία, βρίσκεται στο νερό, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ads

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό από σύστημα ύδρευσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να πλένονται, ούτε να πλένουν τρόφιμα με σκοπό να τα καταναλώσουν. «Ούτε τα δόντια πλένουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Χατζηχριστοδούλου ο οποίος πρόσθεσε ότι η χρήση του νερού μπορεί να γίνει μόνο για να γεμίζονται τα καζανάκια στις τουαλέτες.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενος στην «έσχατη» όπως τη χαρακτήρισε περίπτωση να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το νερό από τη βρύση υπογράμμισε ότι «πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον στους 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί».

Ads

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» σημείωσε ο ίδιος.

Κληθείς να απαντήσει για την πηγή του προβλήματος, ο κ. Χριστοδούλου απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς το εν λόγω παθογόνο, η σαλμονέλα, δεν επιβιώνει στο περιβάλλον τόσο μεγάλο διάστημα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν άλλα παθογόνα τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία από την αρχή μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και για αυτό «μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, γίνονταν συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

«Η σαλμονέλα δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί τόσο μεγάλο διάστημα και να τη βρούμε 8 μήνες μετά. Ακόμα και να υπήρξε οτιδήποτε στον υδροφόρο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί φιλτράρει το νερό και αυτές οι γεωτρήσεις είναι αρκετά βαθιές, είναι 100 μέτρα 120 μέτρα. Άρα να δούμε τι έγινε σε αυτή τη φάση» σημείωσε ο ίδιος και αναφέρθηκε σε διακοπές της υδροδότησης που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τώρα αυτό ψάχνουμε. Γι’ αυτό θα πάρουμε αρκετά δείγματα σήμερα και από τις γεωτρήσεις και θα ελέγξουμε όλο το δίκτυο και να δούμε ακριβώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και είχαμε αυτό το πρόβλημα ούτως ώστε, πρώτον να πάρουμε τα μέτρα εξυγίανσης του δικτύου που επείγει για να επαναφέρουμε το δίκτυο στην άριστη ποιότητα του νερού που πρέπει να έχει για να το δώσουμε ξανά στους καταναλωτές και δεύτερον να αποφύγουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε (…) θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους από την τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε:

«Άρα και από εκεί πέρα θα κάνουν λίγο υπομονή. Εμείς θα είμαστε εκεί. Έχουμε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, με τη Διεύθυνση Υγείας και το Δήμο, ούτως ώστε βήμα βήμα να κάνουμε ότι πρέπει για να εξυγιάνουμε το δίκτυο και να δώσουμε το νερό στην κατανάλωση. Αλλά θέλουμε λίγο υπομονή. Εμείς κάθε μέρα θα είμαστε εκεί, τα κλιμάκια τα δικά μας μαζί με την Περιφέρεια και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης για να δώσουμε το νερό πίσω στους καταναλωτές ασφαλές όμως» επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επεσήμανε ότι «έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης».