Τον έντονο προβληματισμό της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων εξέφρασε ο Πρόεδρός της, Κώστας Μενουδάκος,  μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

Ads

Όπως εξήγησε με βάση το νόμο που υπάρχει δίνεται η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης αλλά δεν διευκρινίζεται το μέσο που θα γίνει αυτό. «Είναι διαφορετικό να υπάρχει μια κάμερα και να παρακολουθεί τι γίνεται σε ζωντανό χρόνο από το να μην φαίνονται τα παιδιά. Ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι να μεταδίδεται μόνο η διδασκαλία και όχι η εξέταση των μαθητών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε: «H Αρχή προς το παρόν έχει υπόψη της μόνο ένα νόμο και αυτός δίνει την δυνατότητα αυτής της παράλληλης εκπαίδευσης, τηλεκπαίδευσης και για κάποιους άλλους στη φυσική τάξη. Αυτό η Αρχή θεωρεί πως δεν αντίκειται στην προστασία των Δεδομένων. Αυτό που έχουμε είναι νόμιμο. Περιμένουμε όμως και το υπόλοιπο».

«Το υπόλοιπο είναι μία Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα Μέσα παροχής της τηλεδιδασκαλίας, της παράλληλης με την διδασκαλία στην τάξη. Αυτή η Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από μία μελέτη αντικτύπου, δηλαδή μία επιστημονική μελέτη που θα μελετώνται τα μέτρα για την αποτροπή ή την μείωση των κινδύνων στον ελάχιστο βαθμό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μενουδάκος επισήμανε: «Είναι διαφορετικό να υπάρχει μια κάμερα και να παρακολουθεί τι γίνεται σε ζωντανό χρόνο από το να μην φαίνονται τα παιδιά. Ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι να μεταδίδεται μόνο η διδασκαλία και όχι η εξέταση των μαθητών».

Ads

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Αρχής είπε: «Η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ βεβαίως υπάρχει καθώς και το ένδικο βοήθημα της αναστολής. Μπορεί να ζητηθεί αναστολή από το ΣτΕ. Θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις να πιθανολογείται είτε μεγάλος κίνδυνος είτε ότι η απόφαση είναι μη νόμιμη».