Την προστασία 359 μικρών υγροτόπων προβλέπει σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται απο 25 Μαϊου μέχρι 1η Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση απο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό αφορά σε περιορισμούς και απαγόρευση δόμησης σε νησιωτικές κυρίως περιοχές όπου βρίσκονται υγρότοποι.

Ads

Στις υγροτοπικές εκτάσεις που είναι μικρότερες των 80 στρεμμάτων απαγορεύεται να χτιστούν κτίσματα που δεν αφορούν επιστημονική παρακολούθηση της περιοχής. Απαγορεύονται επίσης η διάνοιξη δρόμων, η εξόρυξη αδρανών υλικών, η επέκταση καλλιεργειών, η βόσκηση, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η αλιεία.

Οι περισσότερες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται ως υγρότοποι βρίσκονται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (102 υγρότοποι), Βορείου Αιγαίου, και στην Περιφέρεια Κρήτης (69 υγρότοποι). Η Περιφέρεια Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν 6 και 8 αντίστοιχα υγροτόπους, 33 η Στερεά Ελλάδα και 51 η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικές αιτίες για την υποβάθμιση των υγροτόπων είναι τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, η ρύπανση των νερών και η δόμηση κτισμάτων σε ακατάλληλες περιοχές.

Ads

Οι άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του Διατάγματος ισχύουν κανονικά με όρο τον περιορισμό της επέμβασης μόνο σε τμήμα εντός του περιγράμματος της περιοχής.

Το Προεδρικό Διάταγμα αποβλέπει στη λήψη αναγκαίων μέτρων για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους έτσι ώστε να προφυλαχθούν και να διασωθεί το οικοσύστημά τους. Η προστασία των μεγάλων υγροτόπων της χώρας έχει ήδη διασφαλιστεί απο τη συνθήκη της Ραμσάρ λόγω της σημασίας τους σε διεθνές επίπεδο.