Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) συνεχίζει να μας κρατά συντροφιά μέσα από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβολές του. Σήμερα, Τρίτη 01 Απριλίου στις 21:00, προβάλλεται το κλασσικό road movie του Ντένις Χόπερ «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider, 1969), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ταινία ορόσημο του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και της κινηματογραφικής αντικουλτούρας, ο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider), αποτέλεσε την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Ντένις Χόπερ. Παράλληλα αναβίωσε την σε πτώση καριέρα του Πίτερ Φόντα, ενώ αποτέλεσε και την πρώτη σημαντική ερμηνεία του σπουδαιότερου Αμερικανού ηθοποιού της γενιάς του, του Τζακ Νίκολσον.
 
Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) έχει ως μέλημα του, την καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας στους φοιτητές, ώστε να γίνουν καλοί θεατές της τέχνης του Κινηματογράφου. Επίσης, ενεργοποιεί τους φοιτητές που έχουν διάθεση να δημιουργήσουν, ώστε να δημιουργήσουν ταινίες που θα εξυψώσουν κοινωνικά και καλλιτεχνικά τόσο τους ίδιους όσο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στην οποία ανήκουν.

image
 
Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φιλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα. Τα σεμινάρια διεξάγονται από παλιότερα αλλά και νεότερα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα, τα οποία εθελοντικά επιμελούνται μία σειρά μαθημάτων που εκτός από σημαντική εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρουν ευχάριστες αφορμές για σκέψη και συζήτηση.
 
Επιπλέον, ο Κινηματογραφικός Τομέας υποστηρίζει, παρέχοντας τεχνικά υλικά και κινηματογραφικό εξοπλισμό, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους των μελών του σε φορμά 8mm και digital. Ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ και αφιερώματα.


 
Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη 01 Απριλίου στις 21:00 και πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το κλασσικό road movie του Ντένις Χόπερ «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider), παραγωγής του 1969. Η ταινία, προβάλλεται στο πλαίσιο της ενότητας “Μοντερνισμός στον Κινηματογράφο”.
 
Το σενάριο εξιστορεί τις περιπέτειες δυο περιπλανώμενων μοτοσικλετιστών, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και παράλληλα να γνωρίσουν τη ζωή. Όλα αυτά συμβαίνουν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μιας εποχής που σημαδεύτηκε από την αμφισβήτηση των ηθικών αρχών της κοινωνίας και την επανάσταση των νέων ενάντια στο κατεστημένο.

image
 
Ο Γουάιτ και ο Μπίλι, τους οποίους υποδύονται οι χαρισματικοί ηθοποιοί Πίτερ Φόντα και Ντένις Χόπερ αντίστοιχα, είναι δυο περιθωριακοί τύποι που αποφασίζουν να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι με τις μοτοσυκλέτες τους, προς αναζήτηση καινούριων εμπειριών. 
 
Στο ταξίδι τους αυτό, γνωρίζουν τον αλκοολικό δικηγόρο Τζορτζ Χάνσον (Τζακ Νίκολσον), ο οποίος τους ακολουθεί και τους βοηθά να βρουν την προσωπική τους ελευθερία. Στην ταινία ακούγονται αξέχαστες μουσικές επιτυχίες συγκροτημάτων της εποχής, όπως: Steppenwolf, The Byrds, The Band, The Jimi Hendrix Experience, Little Eva και The Electric Prunes.
 
Στο φιλμ αναβιώνουν παραστατικά η ζωή και η νοοτροπία της νεολαίας τη δεκαετία του ’60. Ο Τζακ Νίκολσον ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου, ενώ η ταινία προτάθηκε και για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.


 
Το φιλμ του Ντένις Χόπερ «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider, 1969), θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 01 Απριλίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο κινηματοθέατρο Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα) του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο: kinimatografiko.gr