Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Λέανδρος» στο οδικό δίκτυο της χώρας, τόσο στη Νότια, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της εκδήλωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και για την αποφυγή της πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε την κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι το Σχηματάρι.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, οδικής βοήθειας, καθώς και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ads

Παράλληλα, πριν από λίγο έκλεισε η κυκλοφορία και στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, την λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στην λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα, από το ύψος τελευταίας ταβέρνας.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι περιορισμένα τα προβλήματα.

Σύμφωνα με αποφάσεις από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων που έχουν ωφέλιμο φορτίο πάνω από 1,5 τόνων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα από τον κόμβο των Ραχών στο 242 χιλιόμετρο μέχρι η Μαλακάσα και το 56ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών.

Επίσης η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τον δρόμο από Χαλκίδα προς Σχηματάρι στο ρεύμα προς το Σχηματάρι.

Παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα, κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Ωραιοκάστρου- Μελισσοχωρίου και Αγίου Βασιλείου- Χορτιάτη, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται προς το Χορτιάτη και προς το νοσοκομείο Παπανικολάου και σε τμήματα του οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Ειδικότερα, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ιερισσού (από το 55ο έως το 85ο χλμ), στη διασταύρωση Βάβδου, στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη και στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλλα, αντιολισθητικές χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων.

Επίσης, όσον αφορά την Ευρυτανία, σύμφωνα με την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση, τα προβλήματα εντοπίζονται στην κίνηση των οχημάτων σχεδόν σε όλους τους οδικούς άξονες του νομού όπου οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές, ειδικά:

    • Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 5η χ/θ έως την 8η χ/θ,
    • Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ,
    • Παλαιά Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 8η χ/θ έως την 12η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η χ/θ έως την 17η χ/θ.
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φιδακίων – Αγίας Βλαχέρνας, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 2η χ/θ έως την 14η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ,
    • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
     
Σε ότι αφορά την Φωκίδα δεν υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από τη Λαμία μέχρι την Άμφισσα και την Ναύπακτο αντίθετα υπάρχουν προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οδηγών στους παρακάτω δρόμους:

    • Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας
    • Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ (Χάνι Ρέρεση),
    • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καλοσκοπής – Πυράς – Μαυρολιθαρίου – Καστριώτισσας,
    • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καστελλίων – Οινοχωρίου,
    • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Βάργιανης,
    • Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – ‘Ανω Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,
    • Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,
    • Επαρχιακή οδό Τειχίου – Περιθιώτισσας.