Χλιαρή πρόβα συμμαχίας για τον άξονα του Νότου επεφύλασσε το χθεσινό Eurogroup – το πρώτο Eurogroup της «μετά Brexit» εποχής, αλλά και το πρώτο μετά από πολύ καιρό που δεν είχε επισήμως στην ατζέντα του το ελληνικό ζήτημα.

Ads

Δράττοντας αυτή την ευκαιρία, η ελληνική πλευρά βγήκε μπροστά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να υποστηρίξει την ήπια αντιμετώπιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που απειλούνται με κυρώσεις για τα υψηλά τους ελλείμματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η «γραμμή» που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν να στηριχθούν ευθέως και δυναμικά η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία στο θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών της.

Ο υπουργός Οικονομικών ακολούθησε αυτή την εντολή και, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup υποστήριξε ότι η σκληρή δημοσιονομική στάση μετά το Brexit στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές και πως δεν είναι ορθό να συζητούνται κυρώσεις για χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ads

«Κυρώσεις light»

Στο κλίμα Τσακαλώτου κινήθηκαν αμέσως μετά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας, σε πολύ πιο επιφυλακτικούς τόνους ωστόσο και με βασική θέση τις «κυρώσεις light» – δηλαδή, μια φόρμουλα προσαρμογής στους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν θα πλήττει τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Στο δια ταύτα, στο τέλος επικράτησε – όπως αναμενόταν – η «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε και δορυφόρων και το Eurogroup εισηγήθηκε επιβολή κυρώσεων στις δύο χώρες οι οποίες θα συζητηθούν στο σημερινό Ecofin.

Τυπικά, στο τραπέζι του Ecofin μπαίνει η εισήγηση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία Πορτογαλία και Ισπανία δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για την μείωση των ελλειμμάτων την περίοδο 2013-2015 και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες.  Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα όπως είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ η επιμονή για «εφαρμογή των κανόνων» υιοθετήθηκε από την Κομισιόν μετά από έντονη, και δημόσια πίεση, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι στο Eurogroup «δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε στις δύο χώρες αυτές συστάσεις για πρόσθετα μέτρα».

Το μήνυμα προς το Λονδίνο

Δυναμικό ήταν και το μήνυμα προς το Λονδίνο, με το Eurogroup να καλεί τη Βρετανία να αναλάβει πρωτοβουλίες το ταχύτερο δυνατό για να διευθετηθεί η κατάσταση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Οσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν από τον Πιερ Μοσκοβισί και οι «προακαταρκτικές εκτιμήσεις» της Κομισιόν, με βάση τις οποίες το Brexit θα περιορίσει το βρετανικό ΑΕΠ κατά 1% έως  2,5% και το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά  0,2 έως 0,5%.