Σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται πως δημιουργεί η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού.

Ads

Την πρόταση συνυπογράφουν ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας έτσι με αφορμή την τροπολογία ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εφικτό το στρατηγικό σενάριο ενός προοδευτικού πολιτικού μετώπου.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Υγείας έχει κάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα φανερή τη θέση του για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την ανάγκη «γέφυρας» ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψή του υπέρ της έναρξης του διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ότι πρόκειται περί όμορων πολιτικών χώρων και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία.

Ads

Επίσης, με αφορμή τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με την οποία ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο την ανάγκη οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, τονίζοντας πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μεγαλύτερο και κυβερνών κόμμα πραγματικά θέλει τη συνεργασία των δύο κομμάτων θα πρέπει ορισμένοι υπουργοί και στελέχη του να πάψουν να στοχοποιούν χωρίς αποδείξεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι φυσικό η δράση να προκαλεί αντίδραση και να απομακρύνει την κάθε σκέψη για συνεργασία των δύο αυτών πολιτικών χώρων».

Αλλά και με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαφοροποιήθηκε προσεχτικά, λέγοντας ότι «η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κ.τλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα», ενώ παράλληλα εκτίμησε πως «έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο “όμορων χώρων” μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση».