Εκτός από τις σημαντικές εξελίξεις στο προσκήνιο, εξίσου σημαντικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ήταν και το παρασκήνιο στην πιο κομβική, μέχρι στιγμής, ημέρα της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας και τις πιθανές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ads

«Στημένη και στρωμένη» για το Φρουζή χαρακτήρισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη διαδικασία της Τρίτης, που είχε σαν μοναδικό στόχο να εμφανιστεί ως «θύμα» που στοχοποιήθηκε και να παρουσιάσει το σενάριο της «σκευωρίας».  Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος για να αποποιηθεί τις ευθύνες του ο ίδιος ως κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, πλην όμως επισημαίνεται η γνωστή δικονομική αρχή ότι «ένοχος ένοχο ου ποιεί».

Σε ότι αφορά στο κλίμα που επικράτησε από την πλειοψηφία, πηγές κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «στρωμένη με ροδοπέταλα» διαδρομή του Φρουζή μέχρι την αίθουσα της προανακριτικής. Κορυφαία στιγμή της διαδικασίας, υπήρξε ομολογουμένως όταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποδέχτηκε με επιφωνήματα την κατάθεση του πρώην Mr Novartis, συμφωνώντας διαρκώς φωναχτά και ενθαρρύνοντας τον να ενισχύσει την εκδοχή του. Αντίστοιχη ήταν η υποδοχή από τα περισσότερα στελέχη της πλειοψηφίας. 

Την Πέμπτη, η διαδικασία στην Προανακριτική προβλέπει αρκετό χρόνο για τους εισηγητές αλλά και ερωτήσεις από τα μέλη προς τον Φρουζή, όπου θα επιδιωχθεί να φωτιστούν κάποιες από τις πραγματικές διαστάσεις της ουσίας του σκανδάλου Novartis.

Ads

Σε πολιτικό επίπεδο, τα στελέχη της μειοψηφίας επισημαίνουν ότι οι πραγματικές προθέσεις και η υποκρισία της σύστασης της επιτροπής, έχει ήδη αποδειχτεί από το γεγονός ότι με την ίδια αιτιολογία που ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαίρεσαν από την επιτροπή τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκηαρνήθηκαν να εξαιρέσουν τους Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κυρανάκη, Θ. Πλεύρη που έχουν εμπλοκή με την υπόθεση.