Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να παρέμβει εκ νέου νομοθετικά στο ζήτημα των απεργιών άφησε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ads

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών καταλογίζοντάς τους απουσία κοινωνικής ευαισθησίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε «διορθωτικές κινήσεις» στον νόμο κατά των απεργιών.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου

Αξιοποιώντας την εμπειρία, εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στον νόμο πρέπει να τις δούμε. Υπάρχουν και δομικά ζητήματα που πρέπει να δει κανείς σε μια ισορροπία, που, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι εύθραυστη. Από τη μια υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία, από την άλλη πρέπει να προστατεύεται και το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να δούμε έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό. Επαναλαμβάνω και πάλι, διότι είναι ευαίσθητα ζητήματα αυτά: Το δικαίωμα στην απεργία υπάρχει, είναι ιερό. Κατοχυρώνεται συνταγματικά.

Ads

Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε εάν κάποιες στιγμές ορισμένα ελάχιστα πράγματα, σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, τουλάχιστον για κάποιες ώρες, πρέπει να γίνονται. Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τι από αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν δουλεύουν σωστά. Και δεν δουλεύουν σωστά με ευθύνη ποιου. Από την άλλη πλευρά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν.