Πακέτο μεταρρυθμίσεων κινούμενο σε πέντε άξονες, το οποίο θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014» του ΕΒΕΑ και του Ι.Ε.Α. Σημείωσε, παράλληλα, ότι έως το τέλος του 2014 θα υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το πρόγραμμα εδράζεται σε πέντε βασικά σημεία που είναι τα εξής:

– τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
– τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα
– την ενίσχυση των θεσμών
– την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος και
– το φορολογικό

«Το νέο επενδυτικό υπόδειγμα δεν θα είναι προσανατολισμένο  απλώς προς την εσωτερική κατανάλωση. Αυτό ήταν το πρόβλημα των περασμένων δεκαετιών. Αλλά ούτε θα είναι προσανατολισμένο και στα κέρδη που εξασφάλιζαν οι προστατευμένες εξαιτίας των διαφόρων στρεβλώσεων στις  εσωτερικές αγορές επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις. Να τις εξαφανίσουμε, να έχουμε πραγματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ads

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο Γκ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση αυτή που περνάμε, είμαστε στη μέση μίας διαπραγμάτευσης. Ελπίζουμε το καλύτερο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε».

Διάψευση αναφορών για συνέχιση του EFSF

image

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέψευσε το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνταν έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, βάσει του οποίου υποστήριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα (EFSF) θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ, «ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα».

«Συνεπώς», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, «όσοι οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».

Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν νωρίς το απόγευμα και από την εκπρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ, η οποία, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος». «Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Παραμένει η Task Force στην Ελλάδα

image

Έως τον Ιούνιο του 2015 παρατείνεται η θητεία της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής.

Στην παρθενική εμφάνισή του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει για το επενδυτικό «πακέτο» των 300 δισ. ευρώ που έχει στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, θα μεταβεί στις 12- 16 Νοεμβρίου στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα για αποτίμηση της κατάστασης σχετικά με τον Έμπολα.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% η ύφεση το 2013

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 3,9% το 2013, έναντι 3,3% που αναφερόταν στις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα.

Η ΕΛΣΤΑΤ επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα που είχε ανακύψει σε δύο κλάδους της οικονομίας, ήτοι στην έκδοση λοιπού λογισμικού και την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων.