Έξι μήνες συμπληρώνονται από τότε που η κυβέρνηση παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την Ελλάδα να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ολοκληρώσει 62 δράσεις από τις 113 που αυτό προβλέπει. Τέσσερις δράσεις παρουσιάζουν καθυστέρηση σύμφωνα με την τακτική βαθμολόγηση της πορείας υλοποίησης του ΠΣ από Θ. Πάγκαλο, ενώ 47 παραμένουν εντός χρονικού περιθωρίου.

Ads

Συγκριτικά με την προηγούμενη, προ 15 ημερών, αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο αξιολόγησης των δράσεων των υπουργείων, οι ολοκληρωμένες δράσεις αυξήθηκαν κατά 2, οι δράσεις σε καθυστέρηση από την άλλη μειώθηκαν κατά 2, ενώ καμία ιδιαίτερη εξέλιξη δεν υπήρξε για τις δράσεις αυτές που βρίσκονται εντός χρονικού πλαισίου υλοποίησης.

Οι δράσεις που παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις αφορούν στο σύνολο τους το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εμφανίζει παράλληλα τη μεγαλύτερη καθυστέρηση έχοντας σε εκκρεμότητα 15 δράσεις, αλλά και την μεγαλύτερη πρόοδο, έχοντας υλοποιήσει συνολικά 30 δράσεις. Πιο συγκεκριμένα «κόκκινη κάρτα» έδειξε στον Γ. Παπακωνσταντίνου ο Θ. Πάγκαλος, όσον αφορά την εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων κατά την παραγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στατιστικών, την κατάθεση 3ετών προϋπολογισμών με την ενσωμάτωση των περικοπών δαπανών , την εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο αλλά και όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή φόρου στα κέρδη κεφαλαίου από βραχυπρόθεσμες και χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μεταξύ των δράσεων που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών κι έχει λάβει τα «συγχαρητήρια» τόσο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όσο και της Ευρώπης, είναι τα μέτρα μισθολογικών περικοπών στο Δημόσιο, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και οι ανατροπές στα εργασιακά, καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Προς εκτέλεση βρίσκονται ακόμα η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η δημιουργία γραφείου προϋπολογισμού στη Βουλή, η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών, η καθιέρωση πληροφοριακού συστήματος ελέγχου των δαπανών των υπουργείων, η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και αφαλιστικών εισφορών, αλλά και η ελαχιστοποίηση της απευθείας επαφής των φορολογουμένων με τις εφορίες.

Ads

Ανοιχτά μέτωπα φαίνεται να έχει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει 10 δράσεις σε αναμονή και έχει ολοκληρώσει 7. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου, τα μέτρα προώθησης εξαγωγών αλλά και η ρύθμιση οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι κάποια από τα ζητληματα που θα απασχολήσουν την κ. Κατσέλη στο άμεσο μέλλον, ενώ ήδη έχει πετύχει τη δημιουργία λίστα φαρμάκων, την αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Δουλειά μπροστά του έχει και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, μέτρα για τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας αλλά και την επιδότηση 119.000 ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ. ¨εξι δράσεις έχει να ολοκληρώσει ακόμα ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος θα πρέπει μεταξύ άλλων να οργανώσει την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης από γιατρούς, θα πρέπει να προωθήσει την ένταξη του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ, καθώς και να λύσει το πρόβλημα των άδειων Ταμείων.

«Καλός μαθητής» σύμφωνα με το ΠΣΑ φαίνεται να είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει υλοποιήσει ήδη 8 δράσεις, μεταξύ των οποίων να γίνονται όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και το σχέδιο Καλλικράτης, και έχει σε εκκρεμότητα την ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων.

Σε καλό δρόμο για την υλοποίηση του ΠΣΑ οδεύουν και η υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει ολοκληρώσεις 6 δράσεις, η υπουργός υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έχει ολοκληρώσει 4 δράσεις αλλά και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που έχει ολοκληρώσει 2 δράσεις. Καμία δράση δεν έχει ολοκληρώσει από την άλλη μεριά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Σε εκκρεμμότητα παραμένει και η συγχώνευση επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου, για την οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.