Σε ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές των βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ads

Πρωταθλητές στο νέο κύμα ανατιμήσεων -τρίτο μεγάλο από τις αρχές του έτους- είναι το χαρτί υγείας, οι χαρτοπετσέτες, τα χαρτομάντηλα, τα ρολά κουζίνας, με αυξήσεις έως και 35%.

Στα έλαια αναμένονται αυξήσεις 30%, ενώ, από 25% – 28% είναι οι αυξήσεις στο κρέας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα εισάγει τις περισσότερες ποσότητες που καταναλώνει σε χοιρινό και μοσχάρι από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.ά.

Ads

Ανατιμήσεις της τάξης του 25% αναμένονται επίσης στο αλεύρι, στο σιμιγδάλι και στα υποπροϊόντα του, όπερ σημαίνει τα συσκευασμένα προϊόντα, τα οποία επίσης θα πωλούνται ακριβότερα.

Οι προμηθευτές καφέ ζητούν αυξήσεις 15%.

Η παραπάνω νέα επίθεση στις τσέπες των νοικοκυριών, έρχεται μετά τις αυξήσεις των τιμών τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,2%, ενώ οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις συγκριτικά με πέρυσι έχουν το ψωμί και τα δημητριακά (+18,5%), τα κρέατα (+17,1%), τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (+18%), τα έλαια και λίπη (25,5%), ο καφές-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά και τα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.

Οι νέες ανατιμήσεις, που αναμένεται ότι θα πιέσουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών, θα περάσουν τμηματικά μέχρι τα Χριστούγεννα, λένε στελέχη από το λιανεμπόριο τροφίμων που προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα.