Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η λήψη νέων μέτρων με φόντο την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας, με την διενέργεια υποχρεωτικών τεστ τόσο από ανεμβολίαστους πολίτες όσο και από εμβολιασμένους να προαναγγέλλεται από κυβερνητικά στελέχη.

Ads

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,  σημειώνοντας μάλιστα ότι το κόστος του rapid test θα επιβαρύνει τους ίδιους τους πολίτες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί. Είναι πολύ χρήσιμο. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά τις εισηγήσεις των αρμοδίων».

Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώνει το rapid test σημείωσε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης». Όταν μάλιστα επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να είναι άδικο υποστήριξε ότι «η δυναμική της Όμικρον μπορεί να μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοια μέτρα».

Ads

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

“Αυτό που εξετάζουμε είναι εκείνο που δυστυχώς όταν είχαμε καλέσει τον κόσμο να κάνει δεν υπήρξε η ανταπόκριση την εβδομάδα του testing. Ότι δηλαδή, κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπήρχε ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Είναι κάτι που εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε. Όταν μιλάμε ότι εξετάζουμε κάτι σημαίνει ότι το συζητάμε, αλλά δεν μπορώ να πω ότι το έχουμε αποφασίσει. Θα θέλαμε να δούμε μία συνολική πραγματική εικόνα του πληθυσμού και έτσι, ένα τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει”, είπε για να ξεκαθαρίσει πως “και 100 φορές να με ρωτήσετε, την ίδια απάντηση θα σας δώσω. Το τεστ εξετάζεται. Όποια απόφαση υπάρχει θα ανακοινωθεί”.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι κάθε μέρα που περνάει ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι και ότι μιλάμε για μία κυβερνητική συνταγή αποτυχίας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι. Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ειδικά την περίοδο των γιορτών που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των πολιτών. Με λίγα λόγια παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας».

«Ακόμα και τώρα όμως», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «αντί για μαζική αποζημίωση των υποχρεωτικών τεστ από το κράτος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τα λάθος μηνύματα στους πολίτες, αφού δια του εκπροσώπου του είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι αν αποφασιστεί rapid test και για τους εμβολιασμένους το κόστος θα το αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή “αν θέλετε να προστατευθείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας, πληρώστε από την τσέπη σας”.

Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας».