Σχεδόν στα όρια της «αποτροπής» μειώθηκαν τα «δώρα» της «φορο-λοταρίας» με την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να προσελκύσει περισσότερες συναλλαγές με κάρτες ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Ads

‘Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ετοιμάζεται για την εφαρμογή του μέτρου ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, αλλά από τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, τα ακίνητα και τις επιταγές προς εξαργύρωση αγαθών, θα κληρώνεται πλέον μόνο ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ, σε αντίστοιχους τυχερούς τον μήνα. Έτσι θα καλύπτεται και το κονδύλι των 12 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα συγκεντρώνει στοιχεία από τις τράπεζες για τις συναλλαγές με τις κάρτες και για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιεί ένας φορολογούμενους θα λαμβάνει και έναν ηλεκτρονικό λαχνό.

Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρχαν και σκέψεις να μειωθεί το ποσό που θα κληρώνεται αλλά κρίθηκε ότι το κίνητρο για τους πολίτες ήταν ήδη πενιχρό.

Ads

Ένα ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το αν το ποσό αυτό θα είναι ακατάσχετο λόγω χρεών ή όχι.