Την άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών προκρίνει με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο επικαλείται συχνά η τουρκική πολιτική ως «αντεπιχείρημα» απέναντι στις θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν έχει νομική υπόσταση για τις ΗΠΑ.

Ads

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει:

«Υπάρχουν πολλές αναφορές στον τουρκικό τύπο σχετικά με το χάρτη που ονομάζεται Seville Map. Όσον αφορά το «νομικό καθεστώς» του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης διαθέτει νομική υπόσταση. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλή τη πίστη διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ενθαρρύνουν την επανεκκίνηση σύντομα των διερευνητικών συνομιλιών».

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «Χάρτης της ΕΕ».

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή, καθορίζονται τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Έτσι, ο τουρκικός Τύπος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την αμερικανική παρέμβαση –έστω και σε επίπεδο πρεσβείας – υπέρ της Άγκυρας για το χάρτη της Σεβίλλης, κάνοντας λόγο ακόμη και για «χαστούκι» κατά της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί αν αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.

Επίσης, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.