Στο Λονδίνο μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 10 Ιουλίου. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοια Σύνοδο. Ειδικότερα στη Σύνοδο του Λονδίνου θα συμμετάσχουν οι Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, καθώς και οι Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία. 

Ads

Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, Regional Cooperation Council, Regional Youth Cooperation Office. Θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις, ενώ το απόγευμα θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση Ολομέλειας (Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου). Στο περιθώριμερής της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Τέλος, για αργότερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί δεξίωση των ηγετών των χωρών με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Η Ατζέντα

Η Σύνοδος του Λονδίνου θα έχει τρεις ενότητες: οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια. Η οικονομική θεματική επικεντρώνεται στη σταθερότητα, στη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Η θεματική της ασφάλειας αναφέρεται στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία. Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτ. Βαλκάνια, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Ads

Γιατί είναι σημαντική η Διαδικασία του Βερολίνου

Το 2014 η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων. Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτ. Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής. Η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών.  Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD ΚΛΠ) αντανακλώνται συχνά και τις προτεραιότητες της Ευρ. Επιτροπής για τα Δυτ. Βαλκάνια. Τα μέλη της διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτ. Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών μελών της πρωτοβουλίας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Παράλλλα, σε συνέχεια της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στην τετραμερή Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης (4.7), η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Λονδίνου επισημαίνει τον κομβικό ρόλο που έχει για τον σχεδιασμό των υποδομών και των διασυνδέσεων στην περιοχής των Δυτ. Βαλκανίων. Δημιουργούνται δηλαδή όλες οι δυνατότητες η χώρα μας να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει το όραμά της για τη βαλκανική συνανάπτυξη.