Με την εκταμίευση της έκτης δόσης να αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης συνεργασίας, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους κεντρικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει η διευθεύτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων στις οποίες  επιμένουν οι εταίροι.

Ads

 
Ο κ. Παπαδήμος θα παρακαθίσει, το μεσημέρι, σε γεύμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσία ενδεχομένως και του Ολι Ρεν, ενώ, το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Την Τρίτη, θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο, για να συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Φόντο των διαβουλεύσεων οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωζώνη με την κρίση δημόσιου χρέους να πλήττει την αγορά ομολόγων όλων των χωρών, πλην της Γερμανίας. Επιπλέον, την Τετάρτη, η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και για το πολυσυζητημένο ευρωομόλογο.
 
Προτεραιότητα η έκτη δόση
 
Για την ελληνική πλευρά πάντως, όπως έχει ήδη διαμηνύσει η κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8δις ευρώ. Αγκάθι στην εν λόγω εξέλιξη, η επιμονή των εταίρων στον όρο περί γραπτής δέσμευσης της κυβέρνησης και των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.
 
«Έγγραφη δέσμευση αλλιώς, ξεχάστε την έκτη δόση»
 
Το Σάββατο, σε δήλωσή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι, όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έκτη δόση. Ανάλογη δήλωση έκανε, την Παρασκευή, και ο Ολλανδός ομόλογός του.
 
«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύπλοκα αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευθεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό» διεμήνυσε από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει τις έγγραφες εγγυήσεις που ζητούνται είχε το Σάββατο συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, στην οποία κεντρικό θέμα αποτέλεσε το ζήτημα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ’ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε επίσης ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, έστειλε επιστολή στους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο) μέσω της οποίας εξήγησε την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. 
 
Η ατζέντα των συζητήσεων

Στο τραπέζι των  συζητήσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των ευρωπαίων εταίρων θα βρεθούν πάντως εκτός από το θέμα των γραπτών εγγυήσεων και σειρά άλλων θεμάτων.
 
Ο κ. Παπαδήμος θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο Μπαρόζο, για τις προτάσεις που δώσει την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν, σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Στην ουσία πρόκειται για μια απαίτηση των Γερμανών, προκειμένου να αρχίζουν να συζητούν μια γενικευμένη λύση, ώστε να καθησυχάσουν οι αγορές. Δηλαδή είτε την εισαγωγή ευρωομολόγου είτε την πιο ενεργό παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προτάσεις της Κομισιόν πάντως θα συνδέουν τη στήριξη μιας χώρας από τις υπόλοιπες, με την εκχώρηση, από την ενδιαφερόμενη χώρα εθνικής κυριαρχίας, σε οικονομικά θέματα, όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού στην οποία θα εμπλέκεται ενεργά η Κομισιόν.