Κανονικά ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την αιφνιδιαστική αναστολή της απόφασης των καθηγητών για απεργία. Οι καθηγητές παραμένουν πάντως επιστρατευμένοι από το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο, περίπου το 12% των καθηγητών που είχαν ορισθεί για επιτηρητές δήλωναν κώλυμα και αντικαθίσταντο από τους αναπληρωτές τους. Φέτος, μόνον δύο εκπαιδευτικοί, ένας σε εξεταστικό κέντρο στην Ιθάκη δεν κατόρθωσε να μεταβεί εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο και ένας ακόμη σε περιοχή των Αθηνών. 

Oι πανελλαδικές εξετάσεις άρχισαν στην ώρα τους και διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς προβληματα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την υποδειγματική -όπως είπε- άσκηση των καθηκόντων τους.

Πρεμιέρα με έκθεση

Πρώτο μάθημα στο οποίο καλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα της έκθεσης που επέλεξε ομόφωνα η επιτροπή των εξεταστών ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ερωτήσεις οι εξεταστές ζητούσαν από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου. Οι εξεταστές ζητούσαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι και το ότι ο άνθρωπος, αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος, μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε με αγαθά είτε με πολέμους.
 
Τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με τέσσερα ακόμη μαθήματα γενικής παιδείας (Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία)
 
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου.
 
Για τους περισσότερους υποψήφιους οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου, ωστόσο για εκείνους που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα γνωστοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθούν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά δελτία και το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής.
 
Για πρώτη φορά οι εξετάσεις αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο «Αθηνά», με την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα.

Ads