Αρχίζει τη Δευτέρα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η κυβέρνηση αναμένει ότι με το μέτρο αυτό θα εξοικονονομηθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Μέχρι στιγμής στο σύστημα έχουν εγγραφεί 6.500 φαρμακοποιοί και 3.000 γιατροί.

Ads

Αναφερόμενος στη μηχανοργάνωση του συστήματος Υγείας, ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα είναι πραγματικότητα μέχρι το Μάρτιο και όποια μέλη της διοίκησης δε συμβαδίσουν στην πραγματοποίηση του στόχου, θα απομακρυνθούν.

«Βασικός στόχος είναι να αποκατασταθεί το κύρος των επιστημόνων στην Ελλάδα, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης. Όπως τόνισε πλέον κάθε γιατρός θα γράφει, ο φαρμακοποιός θα εκτελεί και ο ασφαλισμένος θα έχει μια συνταγή στα χέρια του και ως εκ τούτου θα καταπολεμηθεί η συνταγογραφία.

Επισήμανε με έμφαση ότι κάποιοι αντιδρούν σαν Κασσάνδρες καθώς -όπως είπε- το μέτρο θα θίξει οικονομικά συμφέροντα.

Ads

Θετικό το μέτρο αλλά υπό προϋποθέσεις χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, καθώς όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρέπει να γίνει μηχανοργάνωση των ήδη υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων.

«Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει και στηρίζει την έναρξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό των δαπανών υγείας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου θα βοηθήσει τον ΟΑΕΕ να εκσυγχρονιστεί αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, αφού η φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τον ασφαλιστικό μας φορέα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.