Ξεκινάνε σήμερα οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και της Ελένης Τουλουπάκη, πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν παραπέμπονται για το σκάνδαλο Novartis, όπως επιδίωκε και διέρρεε αρχικά η κυβέρνηση, καθώς τελικά στην απόφαση της Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι οι ενέργειες όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις στο έργο τριών εισαγγελικών λειτουργών, κατά το χειρισμό σημαντικών υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχα, η Ε. Τουλουπάκη – η οποία παραπέμφθηκε σε δίκη με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 -, αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στην παράλειψη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, διαβίβασης, στη Βουλή της μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τη μη σύννομη τιμολόγηση φαρμάκων για το έτος 2015.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο αφορά, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στο ότι δεν διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει  στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Γκεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία ζητούσαν να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για  μη ανατιμολόγηση  φαρμάκων στην διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015 που όπως υποστήριζαν είχε σαν αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου αλλά και ιδιωτών.

Ποιοι θα καταθέσουν

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς  Ελένη Ράικου,  Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη όπως επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου. Επίσης έχουν κληθεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη και συγκεκριμένα: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, 6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και ως αναπληρωματικά οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου
Καθήκοντας τακτικής εισαγγελέως θα ασκεί η Όλγα Σμυρλή και αναπληρώτριας η Αριστέα Θεοδόση. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Γ. Μαντζουράνης: «Θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος το κατηγορητήριο στο Ειδικό Δικαστήριο»

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Αντώνη Τελόπουλο, ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη αναφέρει, ότι στην εν λόγω δίκη «δεν εκδικάζεται η υπόθεση Novartis και η συναφής έρευνα για την εμπλοκή των γνωστών πολιτικών προσώπων, αφού και για τους δύο προαναφερόμενους κατηγορούμενους κρίθηκε αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους στο ακροατήριο».

«Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί ευθύς εξαρχής, γιατί υπάρχει και θα συνεχιστεί μεγάλη πολιτική και μιντιακή σπέκουλα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του στο Μαξίμου καταρρέουν πολιτικά υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών και της αβάστακτης ακρίβειας. Ολες οι κατηγορίες περί δήθεν σκευωρίας Novartis, που το καθεστώς Μητσοτάκη κατασκεύασε κατά της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέρρευσαν με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

»Αυτό το βούλευμα σαφέστατα αναφέρει ότι: α) υπήρξε σκάνδαλο Novartis, β) οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι και καλώς τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας, γ) όλες οι πράξεις και παραλείψεις που αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν στηρίζονται σε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

»Η Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για να δικαστεί με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 για μια αβάσιμη κατηγορία, που αφορά τη δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων, όπως τιτλοφορούνται από 3 αναφέροντες-καταθέσαντες, στη Βουλή εναντίον δύο μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί ως ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος στο Ειδικό Δικαστήριο».

Τονίζει επίσης, ότι »η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με όρους παρακράτους, που δεν σέβεται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας την οποία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει, μεταξύ άλλων, και με την απροκάλυπτη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ενδεικτικά επισημαίνεται το πρωτοφανές όργιο παραπληροφόρησης όσον αφορά το προαναφερόμενο βούλευμα στο σκέλος που αναφέρεται στις αποδιδόμενες στην Ελένη Τουλουπάκη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατηγορίες.».

Σημειώνει, ότι «οι δημοσιογράφοι Ιωάννα Μάνδρου και Τάσος Τέλλογλου κατήγγειλαν ότι υπήρξε εσκεμμένη και οργανωμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης των δημοσιογράφων με πολιτικά κίνητρα περί δήθεν παραπομπής της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και του πρώην αναπληρωτή υπουργού για απόπειρα ενοχοποίησης 10 πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis, μολονότι ως προς αυτό το σκέλος της υπόθεσης υπήρξε ομόφωνη αμετάκλητη απαλλαγή αμφοτέρων.

»Ασφαλώς και το καθεστώς Μητσοτάκη θα επιχειρήσει, με τη μιντιακή υπεροπλία που διαθέτει, να εξαπολύσει νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης με fake news. Μόνο που από την προσεχή Δευτέρα, στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου η θεωρία περί σκευωρίας που διακινούσε το μιντιακό σύστημα Μητσοτάκη θα αποκαλυφθεί και οι εμπνευστές και κατασκευαστές της συνωμοσίας περί δήθεν σκευωρίας Novartis θα παραδοθούν στη δημόσια χλεύη.

»Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο Ειδικό Δικαστήριο να αναδειχτεί ότι στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη διώκεται όχι μόνον η συγκεκριμένη αντεισαγγελέας Εφετών, αλλά ταυτόχρονα διακυβεύεται και η ασφάλεια όλων των δικαστών και των εισαγγελέων όταν ασκούν τις αρμοδιότητες ελέγχου πράξεων και παραλείψεων όλων ανεξαιρέτως των προσώπων χωρίς διακρίσεις, προνομιακές μεταχειρίσεις των ισχυρών φορέων της οικονομίας και πολιτικής εξουσίας και χωρίς παρεμβάσεις. Για να καταστεί δυνατή η ακώλυτη άσκηση των αρμοδιοτήτων των δικαστών και εισαγγελέων, το Σύνταγμα θεσπίζει εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους.

»Ωστόσο, για να είναι ανεξάρτητοι οι δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να αισθάνονται και ασφαλείς έναντι εκδικητικών μηνύσεων, αγωγών, απειλών και ύβρεων ιδίως από τους πανίσχυρους παράγοντες του δημόσιου βίου και να μη διαπομπεύονται δημόσια από τους καλούμενους «ανέγγιχτους», που πιστεύουν ότι βρίσκονται υπεράνω του δικαστικού ελέγχου. Και αυτό, γιατί στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη δικαίου είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι υπεράνω υποψίας και συνακόλουθα υπεράνω του νόμου.

»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η υπεράσπιση της Ελένης Τουλουπάκη αποκτά ευρύτερη εμβέλεια και σημασία, αφού η απόκρουση της εναντίον της κατηγορίας συνδέεται άρρηκτα με τις εγγυήσεις που η έννομη τάξη οφείλει να διασφαλίζει κάθε δικαστή και εισαγγελέα έτσι ώστε κατά την άσκηση του έργου του να αισθάνεται ασφαλής και να μη φοβάται την μήνιν των ελεγχόμενων, ανεξαρτήτως της ισχύος τους, δηλαδή έστω και αν ανήκουν στην «προνομιακή» ελίτ των ανέγγιχτων πολιτών.

»Αρα το κρίσιμο διακύβευμα αυτής της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι μόνον η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη αλλά και η -urbi et orbi και μάλιστα με το κύρος μιας απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου- διακήρυξη ότι ουδείς δικαστής και εισαγγελέας πρέπει να φοβάται όταν ασκεί ευόρκως το καθήκον του, έστω και αν οι ελεγχόμενοι είναι πανίσχυροι φορείς οποιασδήποτε εξουσίας. Χωρίς ανεξαρτησία και αίσθημα ασφάλειας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν μπορεί να υπάρξει ορθή απονομή δικαιοσύνης».

Ο γνωστός ποινικολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, σχολιάζοντας τον προβιβασμό σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου πέντε από τα επτά μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου αναφέρει, ότι «αυτή η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί ωμή απόπειρα επηρεασμού της διαδικασίας στο ακροατήριο και του αποτελέσματος της δίκης, ανεξαρτήτως εάν οι 5 προαχθείσες αρεοπαγίτες πληρούσαν όλα τα κριτήρια προαγωγής τους σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δηλαδή παραμονές της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, προκαλεί δυσμενείς εντυπώσεις και διαχέει σκιές για την αμερόληπτη διεξαγωγή της δίκης και τον απροκατάληπτο σχηματισμό της τελικής κρίσης των δικαστών. Ολα αυτά τα βαρύτατα κυβερνητικά ολισθήματα πλήττουν βάναυσα το κύρος της δικαστικής εξουσίας και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη.

»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει με ένταση η υποχρέωση όλων των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου και ιδίως των 5 νεοπροαχθεισών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και εξαιρετική προσοχή τη συγκεκριμένη δίκη ώστε στο τέλος και το κύρος όλων των μελών του Δικαστηρίου να προστατευτεί και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια που της επιφύλαξε το καθεστώς Μητσοτάκη. Ολοι όσοι υπηρετούν πιστά τη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λησμονούν ότι ο σεβασμός στη δικαστική εξουσία είναι όπως ο έρωτας. Δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται με κόπο και μόχθο».

Και καταλήγει: «Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει παράδοση στις ποινικές διώξεις των πολιτικών της αντιπάλων. Οπως έχει παράδοση και στις παρακρατικές μεθόδους, στο στήσιμο σκευωριών, στην παρακολούθηση των πολιτικών της αντιπάλων. Η παρέα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Γρυλλάκη, μια καρικατούρα του δυσώδους παρακράτους στο οποίο ευημερούσε ο πατέρας του μέχρι την πολιτική απαξίωσή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γαλουχηθεί με αυτές τις παραδόσεις. Και, ως μη αυτόφωτος, κινείται με βάση αυτά που έμαθε εξ απαλών ονύχων.

Μόνο που, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την ημέρα της πανηγυρικής αθώωσής του, “η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς”. Και η αλήθεια θα εκδικηθεί και τους νεόκοπους σκευωρούς της “αγίας οικογένειας Μητσοτάκη”».