Ανοιχτά παραμένουν τα εσωτερικά αλλά και τα εξωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης, με «πράσινους» συνδικαλιστές να αντιδρούν στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό χωρών της Ε. Ε. ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, να προκαλούν σκεπτικισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Ads

Δεν είναι λίγα τα συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση εκχώρησης δημόσιας περιουσίας, περαιτέρω συρρίκνωσης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο και ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποιας μορφής ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Είτε στην παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου, είτε στην παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας έστω και με μειοψηφικό πακέτο», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης. «Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας επισήμανε ότι ο ΟΤΕ δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για τη μείωση του χρέους. Συγκεκριμένα ανέφερε: « Το Δημόσιο (αυτή τη στιγμή κατέχει το 20%) αντί να μειώσει τη συμμετοχή του, θα έπρεπε να την αυξήσει. Ετσι μεσο-μακροπρόθεσμα θα έχει πολλαπλά οφέλη. Οταν έχεις μια αγελάδα που σου κατεβάζει γάλα, δεν την πουλάς. Ο ΟΤΕ είναι κερδοφόρα επιχείρηση. Σε περίπτωση πώλησης του 20% τα έσοδα θα είναι της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ εφάπαξ, ενώ με τα μερίσματα και την κερδοφορία περισσότερα. Το Δημόσιο δεν πρέπει επίσης να χάσει την ισχύ που έχει – έστω και με το σημερινό ποσοστό. Θα ήταν έγκλημα να πουληθεί. Εξάλλου, με την Deutsche Telekom έχουμε βιώσει το τι σημαίνει “ιδιωτικοποίηση”. Με τους Γερμανούς που έχουν το μάνατζμεντ δεν είδαμε καμία επένδυση, τίποτα διαφορετικό απ’ τη δήθεν τεχνογνωσία που διέθεταν… Απεναντίας έχουμε απολύσεις στην COSMOTE, σε μια κερδοφόρο επιχείρηση».

Ads

Όσον αφορά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Αμούντζιας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν είμαστε αντίθετοι στη μερική μετοχοποίηση, αρκεί το Δημόσιο να κρατήσει το 51%», ενώ ο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Γιώργος Σιδέρης σημείωσε ότι: «Αν είναι να σώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα, χαλάλι, να το πουλήσουμε… Αλλά να το πουλήσουμε για να εισπράξουμε 300 εκατ. ευρώ;». Παράλληλα, κάνει λόγο για μια κερδοφόρα επιχείρηση, δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό της ρόλο, εξαιτίας του οποίου δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Ο Γιώργος Μίχας, μέλος στο Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» για τους ίδιους η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι «Πρόκειται για μια επιχείρηση νευραλγικής σημασίας και είναι λάθος η στρατηγική του όποιου ξεπουλήματός της. Αυτή τη στιγμή, το Δημόσιο μαζί με τη ΔΕΚΑ Α.Ε. κατέχει το 35% και ορίζει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Η επιχείρηση φέρνει πολλά έσοδα κάθε χρόνο. Γιγαντώθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού… Καταλαβαίνετε, επίσης, πως όταν ξεπουλιούνται “τα ασημικά”, ξεπουλιούνται πολύ χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία».

Σχετικά με την κυβερνητική εξαγγελία ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το 51% στους τέσσερις πυλώνες λιμανιών (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) που θα δημιουργηθούν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Δεν ξέρω αν η εξαγγελία αυτή θα τηρηθεί μετά το καινούργιο πρόγραμμα για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εξευρεθούν 50 δισ. ευρώ. Πάγια θέση μας είναι η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ στα ελληνικά λιμάνια να παραμείνουν στο Δημόσιο», τόνισε στην εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο Αποστόλης Θάνος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου δήλωσε: «Κατανοούμε ότι το κράτος πρέπει να βρει χρήματα αλλά είναι ξεφτίλα να πουλάς μια εταιρεία (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) που δήλωσε 150 εκατομμύρια κέρδη το 2010. Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κάπου στο 78%. Η άποψή μας είναι ότι στη ΔΕΠΑ θα έπρεπε να μπει η ΔΕΗ, που έχει οψιόν να αγοράσει το 30%, και τουλάχιστον τα δίκτυα να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Εκτός από τα «ρήγματα» στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη και με τις εξωτερικές πιέσεις, ενόψει μάλιστα και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό στο Μαξίμου.

Την ανησυχία των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει «μια τάση αμφισβήτησης για τη δυνατότητα που παραχωρείται στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης να αγοράσει στο μέλλον ομόλογα χωρών, οι οποίες αδυνατούν να εξέλθουν στις αγορές», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» του Σαββάτου, με τη Φιλανδία και τη Γερμανία να αναδεικνύονται ως οι κύριοι εκφραστές της εν λόγω τάσης. Στη Γερμανία την Παρασκευή, η Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με ψήφισμα της Άνω Βουλής, που ζητά την απαγόρευση στον μηχανισμό στήριξης (προσωρινό και μόνιμο) της αγοράς κρατικών ομολόγων, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Παρόμοια κλίμα, επισημαίνει η εφημερίδα, επικρατεί και στη Φιλανδία, με τις απόψεις εκεί να εμφανίζονται «ακόμη πιο εχθρικές έναντι των χρεωμένων χωρών του Νότου».

Τα παραπάνω συζητήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Άννα Διαμαντοπούλου, Χ. Παμπούκης, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Παπουτσής), ενώ οι συνεχείς συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες με διάφορους υπουργούς της κυβέρνησής του, πυροδοτούν σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.