Το ότι «η τρόικα θα έπρεπε να είχε συνεκτιμήσει τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε το μνημόνιο στην Ελλάδα» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής των Πράσινων, Φιλίπ Λαμπέρτς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Ιζαμπέλ Ντουράν, ευρωβουλευτής των Πράσινων, σχολιάζοντας ότι «η λιτότητα αποτελεί εμφανώς κίνδυνο για την δημοκρατία στην Ευρώπη». Η συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Ads

 
Η ευρωβουλευτής Ντουράν πρόσθεσε ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας αλλά πρόβλημα της Ευρώπης συνολικά. «Είμαστε μαζί στο ίδιο καράβι», σχολίασε χαρακτηριστικά.
 
image

Μόλις το ΔΝΤ δημοσίευσε την αξιολόγησή του για το ελληνικό χρέος χθες, σχολιάζοντας πως έγινε λάθος και πρότεινε να υπάρξουν περαιτέρω ελαφρύνσεις, η ΕΕ και το Βερολίνο αντέδρασαν έντονα. «Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσπαθεί το ΔΝΤ να νίψει τας χείρας του και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, σχολιάζοντας την έκθεση και το «mea culpa» του Ταμείου.
 
«Κανένα σενάριο του ΔΝΤ δεν προέβλεπε την ανάπτυξη για την Ελλάδα, και από τις Βρυξέλλες απορρίπτουν την πραγματικότητα», αναφέρει ο Φιλίπ Λαμπερτς και συνεχίζει: «Μόλις εμφανίζονται αναλύσεις που γράφουν ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι αρνητικές συνέπειες του μνημονίου, από τις Βρυξέλλες στέλνουν επιστολές προς τους υπουργούς οικονομικών προτρέποντας να μην ακούν αυτά που θέλουν να τους απομακρύνουν από τους στόχους τους. Όμως, ο κόσμος πεθαίνει από την λιτότητα».
 
Για τον ευρωβουλευτή η λύση που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δώσει αποτελέσματα. «Έπρεπε να είχαν συνεκτιμηθεί οι συνέπειες που θα είχε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», εκτιμά ο ίδιος.
 
Την ίδια στιγμή αν και θεωρεί ότι η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης δεν νομίζει πως αποτελεί μια «ηθική επιλογή». «Η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου, όπως η Πορτογαλία, αν και παρουσιάστηκε σαν αλληλεγγύη ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Ήταν μια επιλογή βάσει προσωπικών συμφερόντων. Για αυτό τον λόγο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Με την λιτότητα μια ολόκληρη ήπειρος οδηγείται στην καταστροφή».