Ένα μικρό “Σέιχ Σου” θα αποκτήσει σύντομα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να αναγνωριστεί ως “πράσινο λιμάνι” από την ΕΕ, έως το τέλος του 2013. Η διοίκηση του λιμανιού αποφάσισε τη σταδιακή φύτευση 1.150 δέντρων, από το ύψος της πρώτης προβλήτας έως και το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Η δενδροφύτευση, στην οποία ο ΟΛΘ καλεί όλους τους φορείς και τους κατοίκους της πόλεις, ξεκινά σήμερα το πρωί.

Ads

Οι δενδροφυτεύσεις δεν αποτελούν παρά μόνο μια από τις δράσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος για τη δημιουργία του “πράσινου” ΟΛΘ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο εντός του λιμανιού –έργο με κόστος 15 εκ. ευρώ– τη δημιουργία πράσινων σκεπών στις αποθήκες αλλά και εκπτώσεις για τα “πράσινα τάνκερ”. Αναφορικά με την παροχή εκπτώσεων επί των λιμενικών τελών για τα λιγότερο ρυπογόνα πλοία, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης, διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση εξετάζεται η μείωσή τους κατά 10% και μελλοντικά ακόμη και ο διπλασιασμός της έκπτωσης, κίνηση για την οποία οι ναυτιλιακές εταιρίες θα ενημερωθούν επισήμως την επόμενη εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επιπλέον δράσεις για την αντιστάθμιση των παραγόμενων στο λιμάνι ρύπων. Συγκεκριμένα στο λιμάνι θα φυτεύεται, σε περιοχές που θα οριστούν από τη Δασική Υπηρεσία, αριθμός δέντρων τέτοιος που να αντισταθμίζει την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται ετησίως στο λιμάνι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελούδη, εντός του επόμενου τριμήνου το λιμάνι θα αντικαταστήσει τα πέντε από τα 30 συνολικά επιβατικά οχήματα, με υβριδικά, ενώ υπολογίζει ότι ολόκληρος ο στόλος θα έχει ανανεωθεί σε περίπου πέντε χρόνια. Επιπλέον όλα τα κτίρια της πρώτης προβλήτας του λιμανιού θα συνδεθούν, εντός Δεκεμβρίου, με το δίκτυο φυσικού αερίων ενώ στα σχέδια για μη ενεργοβόρα κτίρια συμπεριλαμβάνονται αντικαταστάσεις κουφωμάτων και χρήση οικονομικών λαμπτήρων. Θα δημιουργηθούν δε, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, δυο σταθμοί παρακολούθησης θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ads

Έμφαση θα δώσει ο ΟΛΘ και στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά και από φωτοβολταϊκά συστήματα. «Κάποια στιγμή, στην επόμενη τριετία, υπάρχει η σκέψη να δούμε την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λιμανιού, αλλά και ορισμένες των γειτονικών περιοχών. Έχουμε υπολογίσει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί με ποσό που δεν υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ και το οποίο θα μπορέσουμε να αποσβέσουμε σε πέντε χρόνια» πρόσθεσε, ο Στέλιος Αγγελούδης.

«Μέσα στην επόμενη τριετία θέλουμε να έχουμε υποβάλει στην αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή τις ενέργειές μας, ώστε να μπορέσουμε να αναγνωριστούμε και επισήμως ως πράσινο λιμάνι», κατέληξε.