Τις προαναγγελθείσες καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, και τις επακόλουθες μετατάξεις του προσωπικού, ενέκρινε νωρίτερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να αναλαμβάνουν το συντονισμό για την προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Ads

Όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:

-Διαλύεται η αγροφυλακή και οι υπάλληλοί της μετατάσσονται σε δασικές υπηρεσίες.
-Περίπου 5,5 χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι θα ονομαστούν Επικουρικοί Πυροσβέστες, μεταβαίνουν σε καθεστώς 5ετούς θητείας.
-Συγκροτείται υπηρεσιακό συμβούλιο για να κρίνει πόσοι υπάλληλοι θα διατεθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σε άλλες υπηρεσίες.
-Συζητείται μελέτη για την ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπως και η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.
-Προωθούνται άμεσες αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προβαίνοντας σε μία σύγκριση των χειρισμών δύο διαφορετικών πρωθυπουργών απέναντι σε μία παρόμοια οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπράιαν Κάουεν, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα, αντί να διαφύγει, οδηγώντας τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές.

Ads

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα κι όλοι μαζί να προχωρήσουμε μ’ ένα νέο εθνικό κοινωνικό σύμφωνο, μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιήσουμε τις επιταγές του μνημονίου αν και είναι στενά τα χρονικά περιθώρια», τόνισε και πρόσθεσε «ή θα γονατίσουμε ή θα κάνουμε το επόμενο βήμα για τη νέα εποχή για τη χώρα, γιατί κανείς δεν θέλει να παραδώσει μια χώρα χρεοκοπημένη. Το πρόγραμμα θα ικανοποιηθεί και θα βγει αν τρέξουμε με πρωτοφανή ταχύτητα».

Τέλος, επιτέθηκε και σε όσους τάσσονται κατά του μνημονίου αλλά και υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους υποστηρίζοντας ότι «κάνουν κακό στη χώρα».

Η συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα «είναι ζημιά στη χώρα, είναι κακό στη χώρα, είναι προδοσία. Η αντιμνημονιακή πολιτική τελείωσε, κατέρρευσε. Αυτοί που την ασκούσαν, ας κάνουν την αυτοκριτική τους», κατέληξε.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

«Δώδεκα μήνες κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και δεν έχει γίνει τίποτε για την ανάπτυξη στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Εκτός από απολύσεις και μειώσεις των μισθών, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλο το λαό, θα κάνουν πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με το δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν τα τελευταία 20 χρόνια», συμπεραίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

«Η ύφεση, η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζουν, το εισόδημα των ασθενέστερων λεηλατείται αλλά η κυβέρνηση νιώθει ευτυχία κα τρέχει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο μνημόνιο που οδηγεί το πειραματόζωο Ελλάδα στην ‘ελεγχόμενη χρεοκοπία’», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Προγραμματίζεται και προωθείται με θεσμικά και χρηματοδοτικά μέτρα. Στους 13 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τίποτε το συγκεκριμένο δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλο ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε», ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρει: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενες συσκέψεις διευθέτησης των αντιδράσεων του συστήματος των ΔΕΚΟ, στον ιδιωτικό τομέα χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (…) Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο».