Την άδεια να τοποθετηθούν κάμερες μέσα στα βαγόνια του μετρό έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ads

Η Αρχή είχε εξετάσει ανάλογο αίτημα τον Δεκέμβριο του 2013 και είχε απορρίψει την τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των συρμών. Την είχε επιτρέψει, ωστόσο, στο εξωτερικό τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές συγκοινωνίες) επανήλθε πριν λίγο καιρό και κατάφερε τελικά να πάρει την έγκριση της Αρχής. Στο σκεπτικό του αιτήματος η εταιρία ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης καμερών σε ένα μέσο, με το οποίο μετακινούνται καθημερινά σχεδόν 1 εκατομμύριο επιβάτες. 

Στόχος της βιντεοεπιτήρησης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η προστασία και η αποφυγή όχι μόνο τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και κλοπών και άλλων βίαιων ενεργειών, δολιοφθορών και ζημιών στα βαγόνια καθώς επίσης και η καλύτερη διαχείριση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, κλπ.

Ads

Σε πρώτη φάση οι κάμερες θα αρχίσουν να λειτουργούν στους 17 συρμούς νέας γενιάς του μετρό καθώς τις διαθέτουν εκ κατασκευής. Σε δεύτερη φάση κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν και στους παλαιότερους συρμούς του δικτύου καθώς επίσης και στα βαγόνια του ΗΣΑΠ και του τραμ αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το κόστος.