Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «πραξικοπήματος» που είναι σε εξέλιξη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τη σύμπραξη της κυβέρνησης έδωσε τον τόνο της σοβαρότητας όσων εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην σε σχέση με την παράταση της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με πρόσχημα την πανδημία, 9 μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. φέρεται να επιδιώκουν να μην διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. αλλά ταυτόχρονα να μην δοθεί σύντομη παράταση της θητείας με απόφαση της κυβέρνησης όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα, αλλά αντίθέτως να οδηγηθεί σε ορισμό προσωρινής διοίκησης.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε η ανεξήγητη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης μετά από σχετικό αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για επέκταση της θητείας μέχρι τη λήξη της καραντίνας ώστε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, ενώ μάλιστα ο ΕΟΔΥ έχει υπαγορεύσει τον τρόπο που μπορούν να γίνουν εκλογές τον κατάλληλο χρόνο.
Το Δ.Σ. σχολίασε σχετικά: «Εντελώς…συμπτωματικά, την 14.05.2020, ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το Υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό απαντάει με διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα Δ.Σ. των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο “θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών” κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι “στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων”. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αδιάκοπη αυτή συνέχιση της λειτουργίας; Προφανώς η αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης ενός σωματείου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι ζήτησαν την ίδια ημέρα της απάντησης του Υπουργού τα 9 μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας. Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. Υπουργός και τις Διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις «ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων» αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;».
Μάλιστα, η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να «εκτεθεί αναλυτικά η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ένωση, ενόψει της δηλωμένης πρόθεσης των 9 μελών να προσφύγουν στα δικαστήρια σε λίγες ημέρες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ένα αίτημα που σκοπό θα έχει να ανατρέψει το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο».
Το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κατά το χθεσινό ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε πραξικόπημα από τα 9 μέλη του με τη ρητή άρνησή τους να συναινέσουν στην καθορισμένη από το Καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, αν και υπήρχε σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Η Ένωσή μας είναι η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 Δικαστές και Εισαγγελείς, με πολλά έτη ιστορίας και αγώνων, σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές. Η πρωτοφανής παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν με οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της.
Οι ευθύνες του Υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, καθώς με το υπ’ αριθμό πρωτ. 1578/13-5-2020 έγγραφο που μας απέστειλε αποφάσισε να μην παρατείνει τις θητείες των ΔΣ τριών Δικαστικών Ενώσεων μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, ενώ αυτό έχει γίνει με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αθλητικά σωματεία, φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού κ.ά.
Οδηγεί με την απόφασή του αυτή ο κ. Υπουργός συνειδητά τις Δικαστικές Ενώσεις σε μία δικαστική διένεξη και διαμάχη για την επιλογή μη αιρετών διοικήσεων που δεν θα έχουν καμία εντολή αντιπροσώπευσης από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία των Δικαστικών Ενώσεων και τον κομβικό ρόλο τους ως εκφραστών της βούλησης του Δικαστικού Σώματος.
Οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν συνταγματική αναγνώριση (άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος). Επομένως, η διασφάλιση της ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τους είναι χρέος της Πολιτείας και δεν αποτελεί απλά ένα εσωτερικό ζήτημα. Σας επισυνάπτουμε την επιστολή-καταγγελία που εξέδωσε το Προεδρείο της Ένωσης για τα χθεσινά γεγονότα. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Χώρας να παρέμβουν έγκαιρα για να διαφυλάξουν την Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».
Τσίπρας: Προκαλείτε τεχνητή καρατόμηση της μεγαλύτερης Ένωσης Δικαστών
Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη ανέφερε σχετικά:«Τώρα πια καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στην “Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων”. Αφού, μέσω της στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε. Ούτε βέβαια οι καταγγελίες ούτε τα διαβήματα της Ένωσης, συναντούν το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ».
«Τροχιοδεικτικές οι δηλώσεις της Μαριέτας Γιαννάκου»
Παραφωνία στην υπόθεση αποτέλεσαν και οι δηλώσεις της πρώην Υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, που καταφέρθηκε εναντίον των δικαστών με το επιχείρημα ότι στα χρόνια των μνημονίων το δικαστικό σώμα αρνήθηκε να συμβάλει στις δυσκολίες του ελληνικού λαού. Παρέμβαση που από δικαστικούς κύκλους θεωρείται ότι προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις αλλά συνδέεται και με τις παρεμβάσεις για τη θητεία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η Ένωση απάντησε άμεσα χαρακτηρίζοντας ψευδείς και προκλητικές τις δηλώσεις: «Οι Δικαστές και Εισαγγελείς δέχτηκαν από την αρχή των μνημονίων διαδοχικές περικοπές στους μισθούς τους που έφτασαν μέχρι και το 50%, πολύ περισσότερες από αυτές που οι ίδιοι οι βουλευτές επιφύλαξαν για τους εαυτούς τους. Το Συνταγματικό εξάμβλωμα της θέσπισης “Μισθοδικείου” που συγκροτείται κατά το 1/3 από Δικαστές και κατά του οποίου αφήνει υπονοούμενα η ίδια βουλευτής, δείχνει τη φανερή δυσπιστία του πολιτικού κόσμου στο Δικαστικό Σώμα την ίδια στιγμή που οι βουλευτές ψηφίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι το ύψος του δικού τους μισθού!
Θεωρούμε ότι η τοποθέτησή της δεν είναι τυχαία. Λειτουργεί τροχιοδεικτικά και αυτό πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς αλλά όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους. Τους συναδέλφους πρέπει να τους προβληματίζει επιπρόσθετα χρονική συγκυρία της πραξικοπηματικής κίνησης των 9 μελών του ΔΣ για διορισμ προσωρινής διοίκησης στην Ένωση σήμερα που διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για το Δικαστικό Σώμα».
Η επίμαχη απάντηση του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή εκλογών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >