Ads

Σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις υπαλλήλων της Βουλής, στο ΕΚΑΣ, στους ενεργειακούς επιθεωρητές, τις οδικές μεταφορές, στην παιδεία (κολέγια κλπ) στην υγεία και τον τουρισμό επιφέρει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών, η Πράξη προβλέπει:

  • Το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους αντί του 64ου.
  • Εξαιρούνται τελικά από τις μειώσεις των συντάξεων μόνον οι ανάπηροι που λαμβάνουν το μηνιαίο «εξωϊδρυματικό επίδομα».
  • Θα ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής ότι ισχύει για τις συντάξεις όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης από 1/1/2013 λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας.
  • Εξαιρούνται οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου από τις μειώσεις των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο πλέον σε 12μηνη βάση θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με τη σύνταξή.
  • Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα: Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ, είναι πολύτεκνοι, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαρύνει φορολογικά ή εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
  • Καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της αποκλειστικής διάθεσης του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία (δηλαδή διάθεση και από σούπερ μάρκετ).
  • Εκτελωνιστές μπορoύν να είναι εκτός από φυσικά πρόσωπα και κοινοπραξίες
  • Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίζει θέματα για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
  • Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο 150 ευρώ από νομικά ή φυσικά πρόσωπα και ετησίως 100 ευρώ.
  • Τέλος, το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του Άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) με το οποίο προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας προκειμένου να καθορισθούν τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, καθώς και το πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της εν λόγω διάταξης που προβλέπει την καταβολή από τους ασθενείς υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και την καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, κρίνεται σκόπιμο να διαγραφεί διότι η διάταξη θεωρείται πλήρης, επιτελεί τον δημοσιονομικό σκοπό της και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση.

Η Πράξη περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης και Τουρισμού (ανοίγει το επάγγελμα του ξεναγού).

Ads

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου