Υγεία, φορολογία, πολιτισμός, τουρισμός, παιδεία. Τομείς στους οποίους κάποιοι εντοπίζουν δυνατότητες εξόδου από την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση τέθηκαν προς συζήτηση «ιδέες και λύσεις άμεσης εφαρμογής».
Καταρχάς, όμως, σχεδόν άπαντες οι ομιλητές κατέληξαν σε κοινές διαπιστώσεις αναφορικά με τους παράγοντες που οδήγησαν στο σημερινό οικονομικό κυκεώνα:
Οι Έλληνες δανείζονταν και κατανάλωναν επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές τους. Ταυτόχρονα, δεν αξιοποίησαν αποτελεσματικά τα μεγάλα αναπτυξιακά πακέτα της ΕΕ. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί εκτελούνταν με αποκλίσεις, ο δημόσιος τομέας γιγαντώνονταν με γνώμονα τη σπατάλη και ο παραγωγικός ιστός της χώρας εγκαταλείφθηκε.
«Οι ευθύνες βαραίνουν ασφαλώς τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες», είναι η άποψη που διατυπώθηκε ουκ ολίγες φορές στην Ταινιοθήκη της Ιεράς Οδού. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» πήραν οι προτάσεις για την ανατροπή των σημερινών οικονομικών δεδομένων.
Μεγάλα περιθώρια μείωσης στη φαρμακευτική δαπάνη
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε πρωτίστως στα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων μέσα από τη φαρμακευτική δαπάνη -ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες- σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δαπανά για υγειονομικές υπηρεσίες μόλις 30% λιγότερο από την Ισπανία των 47 εκατομμυρίων κατοίκων (2009 / Ελλάδα: 9,2 δις ευρώ – Ισπανία: 12 δις ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε την έλλειψη πληροφοριακών συστημάτων αλλά και «κοινής λογικής» στο Δημόσιο. Τόνισε δε ότι οι φαρμακοποιοί «δηλώνουν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, όταν εισπράττουν 250.000 ευρώ»(!) και πρότεινε να μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους ή να αλλάξει ο τρόπος αμοιβής τους. Όπως ανέφερε, με την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων προβλέπεται ότι θα επέλθει μείωση της τάξης του 20%, ωστόσο, αξίωσε περαιτέρω μέτρα.
Έπειτα, με κριτική ματιά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αξίωσε ακόμη πιο δραστικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, με έμφαση στην παραοικονομία: «δεν είναι το καλύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα μπορούσαμε να φέρουμε» και τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών σε επαγγελματίες, άμεσα, από το 2010. Εκτίμησε, πάντως, ότι το νέο σύστημα «θα είναι δικαιότερο».
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε για τις επιλογές στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως «δεν το αντιμετωπίζουμε με αυτά που κάνουμε σήμερα». Προέβλεψε σφοδρή κρίση τα επόμενα χρόνια, αν δεν εφαρμοστούν αλλαγές εντός της 4ετίας, υπογραμμίζοντας ότι το 2030, οπότε και το 31% του πληθυσμού θα ξεπερνά τα 65 έτη ηλικίας, οι συντάξεις θα ανέρχονται στο 27% του ΑΕΠ (12% σήμερα) – επισήμανε και το θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μετανάστες.
Επιπλέον, πρότεινε:/>
Τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων με στόχο την προσέλκυση σπουδαστών από άλλες χώρες (άμεσος στόχος 300.000 φοιτητές), στα πρότυπα της Αυστραλίας (μόλις το 2% στην Κίνα και το 7% στην Ινδία σπουδάζουν στη χώρα τους ελλείψει πανεπιστημιακών ιδρυμάτων).
Την εφαρμογή «πολιτιστικού δακτυλίου» στην Αθήνα με ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους (από το Μοναστηράκι έως το Hilton) που θα συντελέσει στη μεγαλύτερη παραμονή των τουριστών (το 80% επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα για 1 ημέρα).
Την ανάδειξη της χώρας ως κέντρου παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους (ραγδαία αύξηση των συνταξιούχων) – «η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης».
Εξυγίανση στο σιδηρόδρομο
Έκκληση για υπευθυνότητα απηύθυνε ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διακρίνει την «ευκαιρία οι λαϊκιστές, όπου και αν βρίσκονται, να κατεβάσουν τους τόνους και να δώσουν τη δυνατότητα στους πολιτικούς να δράσουν με τόλμη».
Ο ίδιος αξίωσε ειλικρινή προσπάθεια στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας, πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του ΟΣΕ (ανέφερε αφενός ότι το χρέος του Οργανισμού ανέρχεται στα 10 δις ευρώ με συνεχή ανοδική τάση, αφετέρου πως η σημερινή κυβέρνηση διέκοψε το πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο ξεκίνησε η ΝΔ χωρίς να το αντικαταστήσει), έργα με συμβάσεις παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεις και άμεση απελευθέρωση των αγορών (1% ώθηση στο ΑΕΠ με το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων).
Και ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε «μία οριζόντια μείωση στο ποσοστό κέρδους της φαρμακοβιομηχανίας», συμπληρώνοντας ότι ο κλάδος «το αντέχει».
Καταπολέμηση των καρτέλ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε ανάμεσα σε άλλα να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να εξυγιανθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, να τοποθετηθούν οι ταμειακές μηχανές, να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ της αγοράς (υψηλός πληθωρισμός παρόλη την ύφεση) αλλά και να μειωθεί τόσο η γραφειοκρατία όσο και η «συστημική διαφθορά» για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «και η Αριστερά πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο συγκεκριμένη και ρεαλιστική, να προωθεί όχι μόνο το δίκαιο αλλά και το μετρήσιμο».
Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε -ως παράδοξο- ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσλάμβαναν ρουσφετολογικά στο Δημόσιο, η Αριστερά έτρεχε από πίσω να τους μονιμοποιήσει και ύστερα εκείνοι για να… την ευχαριστήσουν, ψήφιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα!».
Ανάκτηση της αξιοπιστίας εντός της Ευρωζώνης
Στην ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας στη διεθνή σκηνή, και στην αλλαγή νοοτροπίας πολιτικών και πολιτών, έδωσε έμφαση ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Καραμούζης, ο οποίος υπερασπίστηκε το τρίπτυχο: δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις και νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ΔΝΤ είναι μια επώδυνη και επικίνδυνη λύση, λύση ανάγκης, αν χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο, στη σημερινή συγκυρία, είναι να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις με συντονισμένες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κρίσης, να βγούμε μόνοι μας από το πρόβλημα με ανάληψη ευθυνών και δεσμεύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας».
Δομικό στοιχείο του καπιταλισμού η κρίση
«Νότα» αισιοδοξίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης, ήταν η απόπειρα των εισηγητών να προσδώσουν χαρακτήρα ευκαιρίας στη σημερινή κρίση. Ανάμεσα στις αναφορές που ξεχώρισαν εντοπίζεται η -διατυπωμένη στη βρετανική εφημερίδα Guardian- άποψη: «η σημερινή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα πελατειακών διαδικασιών (…) αλλά δομικό στοιχείο του καπιταλισμού».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >