Έρευνες σε πολλές κατευθύνσεις είναι σε εξέλιξη μετά τη χθεσινή σύλληψη του 29χρονου από την αντιτρομοκρατική, με την κατηγορία ότι είναι ο αποστολέας των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ads

Σήμερα οδηγήθηκε στον ανακριτή κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να εκτελεστεί το σε βάρος του, ένταλμα σύλληψης. Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή αρμόδιου για υποθέσεις τρομοκρατίας. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Ευελπίδων ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπου και σχηματίστηκε η σε βάρος του δικογραφία με έξι πολύ βαριές κατηγορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος έχει ζητήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς, όπως αναφέρει μέσω του δικηγόρου του, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του.

Ηγετικό στέλεχος; 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος θεωρείται «δυνατός επιχειρησιακός παίχτης» στον χώρο της τρομοκρατίας και φέρεται να διατηρούσε επαφές με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Εκτιμάται επίσης ότι ήταν αυτός που κατασκεύασε τα «εκρηκτικά πακέτα». 

Ads

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε, μέχρι και πριν από δυο χρόνια, συναντήσεις και έκανε επισκέψεις στα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ φέρεται να είχε επαφές με την 25χρονη συνεργό της Πόλας Ρούπα – του Επαναστατικού Αγώνα – που συνελήφθη τον Ιανουάριο στον Άγιο Δημήτριο.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές, τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε ο 29χρονος για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Τέλος τον συνδέουν και με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και δεν αποκλείουν να αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο, μεταξύ των τριών ομάδων. 

Στα χέρια του βρέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με πιστόλια, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, μηχανισμούς. Τα κατασχεθέντα εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, μαζί με έναν υπολογιστή και σημειώσεις.

Παράλληλα, οι αρχές ερευνούν εξονυχιστικά το διαμέρισμα του 29χρονου και άλλα 3 σπίτια στην Αττική, – το πατρικό του, ένα στέκι αντιεξουσιαστών στο Ελληνικό και ένα σπίτι φιλικού του προσώπου -, ενώ αναζητούνται και άλλα κρησφύγετα, καθώς εκτιμάται ότι ο συλληφθείς μετέφερε τον οπλισμό σε κάποια από αυτά. Επιπλέον αναζητούν ακόμη τρία ή τέσσερα άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούσαν όλοι μαζί μια επιχειρησιακή ομάδα. Σημειώνεται ότι μέσα στο σπίτι βρέθηκαν ρούχα για χρήση από διαφορετικούς ανθρώπους. 

image

Το διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής

Στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκαν και 8 πλαστές ταυτότητες, που είχαν τη φωτογραφία του και διαφορετικά στοιχεία η καθεμία, γι’ αυτό θεωρείται πιθανό ότι τις έχει χρησιμοποιήσει ή σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει για την ενοικίαση χώρων, αυτοκινήτων, ή άλλες συναλλαγές.

Ο εντοπισμός του 

Ο 29χρονος είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατούμενους για τον Επαναστατικό Αγώνα. Το 2015, όμως, χάθηκε από κάθε εκδήλωση και δεν είχε καμία δημόσια παρουσία, κάτι που προβλημάτισε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδιος αξιωματικός, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν σε τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του το Σάββατο, καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό. Για τον λόγο αυτόν συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος ήταν υπό φυσική παρακολούθηση για 3-4 εβδομάδες προκειμένου να εντοπιστούν οι κινήσεις του και ενδεχομένως επαφές του με άλλα άτομα. Φέρεται να εντοπίστηκε από αποτύπωμα που βρέθηκε στον εμπρηστικό μηχανισμό που εστάλη στο Βερολίνο και ταυτοποιήθηκε. Τελικά μετά από ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία.

Το οπλοστάσιο 

Στην κατοχή του έφερε ταξιδιωτικούς σάκους, ένα τσαντάκι μέσης και μια σακούλα σκουπιδιών, που περιείχαν:

  • 8 πλαστές ταυτότητες,
  • 2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
  • πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και 2 πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη,
  • πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,
  • πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φιτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.