Απαντήσεις για τη μοιραία πτήση του Μιράζ και τις αιτίες της συντριβής του στη Σκύρο αναζητούν οι επιτελείς του ΓΕΑ και το ενδιαφέρον στρέφεται στον εντοπισμό του μαύρου κουτιού.

Ads

Η αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή, προκειμένου να εντοπιστεί η άτρακτος του αεροσκάφους, αλλά και το μαύρο κουτί, το οποίο ενδεχομένως δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Αλιευτικά σκάφη, εντόπισαν το πρωί τη σορό του άτυχου σμηναγού, ο οποίος ήταν εμπειρότατος, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πιθανότερο σενάριο είναι ο πιλότος να έπαθε βέρτιγκο -δηλαδή να έχασε τον προσανατολισμό του και την αίσθηση του ορίζοντα.

Ads

Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το Μιράζ να παρουσίασε κάποια ξαφνική μηχανική βλάβη. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση ο πιλότος πιθανώς να είχε προλάβει να ειδοποιήσει ή να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.

Ο τελευταίος διάλογος

Τον τελευταίο διάλογο με τον σμηναγό, Γιώργο Μπαλταδώρο, προτού το Μιράζ πέσει στο πέλαγος, αποκάλυψε στους συναδέλφους του στην 135 Σμηναρχία Μάχης ο δεύτερος πιλότος με το που επέστρεψε στη βάση κι αφού εξετάστηκε άμεσα από τον γιατρό της βάσης εξαιτίας του σοκ που υπέστη.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.