H κυβέρνηση πήρε αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα για να αναβαθμίσει την παρουσία της στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ με την παρουσία και του αντιπρόεδρου του κόμματος Παναγιώτη Πικραμμένου, εκτός της υπουργού Πολιτσιμού, Λίνας Μενδώνη αλλά παράλληλα έδωσε και το πράσινο φως σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης να παρευρεθούν.

Ads

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών είναι πιθανό να υπάρχει άγημα για την απόδοση τιμών αλλά και κόκκινο χαλί που στρώνεται σε επίσημες τελετές.

Αυτή η απόφαση φαίνεται να πάρθηκε όχι μόνο λόγω των υψηλών προσκεκλημένων από τους βασιλικούς κύκλους που παρευρεθούν αλλά και μετά από αντιδράσεις του ακροδεξιού πυρήνα του κόμματος που δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έλεγε να μην ταφεί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ως αρχηγός κράτους αλλά ως ιδιώτης.

Το έναυσμα για τις αντιδράσεις έδωσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμάρα ο οποίος κατέκρινε την απόφαση Μητσοτάκη λέγοντας πως αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν μόνο αυταρχικά κράτη. Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι «έδωσαν ανάσα» σε βουλευτές και υπουργούς που ήθελαν να παρευρεθούν στην κηδεία και η στάση του πρωθυπουργού τους έφερνε σε αμηχανία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που ανακοίνωσε ότι θα πάει στην κηδεία του Γλύξμπουργκ ήταν ο Μίλτος Χρυσομάλλης ο οποίο δήλωσε ότι «ο αποθανών τέως βασιλιάς, έχει κλείσει το πολιτειακό κεφάλαιο, δεν παύει να υπήρξε αρχηγός του κράτους, ολυμπιονίκης, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, απ’ την οποία κρίνεται».

Άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης την ημέρα του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ τόνισε σε δήλωσή του πως ο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας.

Επιπλέον, ο Στέλιος Πέτσας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως ο Γλύξμπουργκ «υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που τόνισε ότι ο Γλύξμπουργκ «επέλεξε να πεθάνει στην πατρίδα του», ενώ έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια του «τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος».

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι εάν βρισκόταν στην Ελλάδα, θα πήγαινε στην κηδεία.

Εν όψει, μάλιστα και των εκλογών η ΝΔ σε μία περίοδο που το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα σκάνδαλα με την διασπάθιση δημοσίου χρήματος βρίσκονται στην επικαιρότητα προσπαθεί να μην έχει και άλλες απώλειες ψήφων όπως ας πούμε από το δεξιό φιλοβασιλικό ακροατήριο όσο μικρό και αν είναι αυτό.

Μέχρι στιγμής, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν είναι οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης από τις έξι έως τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας καθώς μετά τις 11 θα αρχίσει η προσέλευση των περίπου 180-200 προσκεκλημένων στην νεκρώσιμη ακολουθία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, ενώ μέτρα έχουν παρθεί από την κυβέρνηση μετά από σύσκεψη για την διεξαγωγή της κηδείας.