Περισσότεροι από 1.800 νεκροί από κορονοϊό, δεν έχουν καταγραφεί στο εθνικό μητρώο ασθενών Covid-19, το οποίο παρουσιάζει σημαντικότατες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ακόμη και στα χθεσινά στοιχεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.  

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Documento, σύμφωνα με screenshot που έλαβε από υγειονομικό εχθές στις 21:57, στο εθνικό μητρώο ασθενών Covid-19, έχουν καταχωρηθεί από την αρχή της πανδημίας 1.774 νεκροί, ενώ, όσον αφορά την χθεσινή έκθεση για τον κορονοϊό, στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ αναγράφονται 361 διασωληνωμένοι και 395 ημερήσια κρούσματα.

image

Τα στοιχεία αυτά, ασφαλώς, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ανακοίνωσε εχθές το απόγευμα ο ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε  ότι ο αριθμός των νεκρών από τον Μάρτιο ανέρχεται σε 3.625 θανάτους, οι διασωληνωμένοι είναι 552, τα ημερήσια κρούσματα 693. Όπως λοιπόν γίνεται ορατό, στο εθνικό μητρώο Covid-19 δεν έχουν καταγραφεί 1.851 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι και 348 ημερήσια κρούσματα.

Ads

Ασφαλώς, η συγκεκριμένη διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της ΗΔΙΚΑ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Όπως γράφει και πάλι το Documento, στις 9 Δεκεμβρίου οι θάνατοι που αναγράφονταν στο μητρώο ανέρχονταν σε 1.523, την στιγμή που ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν 3.289. 

Παράλληλα, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων (των τεστ) που αναγράφονται στο μητρώο απέχει κατά 1,4 εκατ. δείγματα σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση που αφορούσε την ύπαρξη δύο παράλληλων συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε εχθές στις 21.15 (περίπου 40 λεπτά πριν το screenshot του υγειονομικού), πως υπάρχει «ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων» και «ένας αριθμός».

Τέλος, έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Documento εχθές, έδειχνε την οδηγία σχετικά με την «υποχρεωτική  καταχώρηση στο μητρώο COVID-19», που έστειλε το υπουργείο Υγείας σε ΗΔΙΚΑ, ΥΠΕ, ΕΟΔΥ και εργαστήρια, με τους αρμόδιους να καλούνται μάλιστα να υποβάλλουν στο εθνικό μητρώο όλα τα τεστ που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας.