To Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργού έχει υπερδανεισμό – που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ -, έχει 36 ακίνητα και 7 οχήματα, έχει καταθέσεις σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, και δεν έχει, ούτε αυτή την φορά, την υπεράκτια εταιρία SCI Personal Ventures στην οποία φέρεται να παραμένει διαχειρίστρια η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Ads

Ως εκ τούτου, το πρωθυπουργικό Πόθεν Εσχες για το 2019, το οποίο δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα όπως και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, γεννά νέα ερωτήματα για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των περιουσιακών στοιχείων που δηλώνει το ζεύγος Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα αυτά, δε, και οι πολιτικές και ηθικές τους απολήξεις, εντείνονται μετά το αλλαλλούμ των τελευταίων 24ώρων με την συνεδρίαση της επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής και την επιχείρηση αρχειοθέτησης της υπόθεσης που αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη εταιρία, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και εγγράφων από το Documento, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη παρουσίασε ιδιωτικό συμφωνητικό με βάση το οποίο είχε μεταβιβάσει, από το 2016, τις μετοχές που κατείχε στην επίμαχη εταιρία στον αδελφό της.

Νέα, όμως, επίσημα έγγραφα από το Γαλλικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού παρέμενε τουλάχιστον έως το 2020 και κάτοχος μετοχών της εταιρίας SCI Personal Ventures. Η εν λόγω εταιρία όμως δεν καταγραφόταν στα Πόθεν Εσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε το 2017, ούτε του 2018, και σήμερα προκύπτει ότι δεν καταγράφηκε ούτε στο Πόθεν Εσχες του 2019.

Ads

Με δεδομένο ότι απαντήσεις από την κυρία Γκραμπόφσκι και από το Μαξίμου δεν έχουν ακόμη δοθεί για τα έγγραφα που την εμφανίζουν να παραμένει, παρανόμως, μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρίας και, επίσης παρανόμως, η εταιρία να μην εμφανίζεται στο πρωθυπουργικό Πόθεν Εσχες, η αντιπολίτευση καταγγέλλει επιχείρηση συγκάλυψης και θέτει ζήτημα διαφάνειας, ισονομίας και δημοκρατίας.

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν ακόμη πιο θυελλώδεις μετά την προσπάθεια σε πρώτη φάση να μην συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των Πόθεν Εσχες, και σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί, στην ιδια επιτροπή, η αρχειοθέτηση του θέματος με την συμπερίληψη του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην λίστα με τις υποθέσεις και άλλων βουλευτών που όδευαν στο αρχείο λόγω ελλιπών στοιχείων. Τελικά, από την κυβερνητική πλειοψηφία δηλώθηκε πως το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε στην λίστα «εκ παραδρομής», όμως είναι προφανές πως εγείρεται σοβαρό ηθικο, πολιτικό και νομικό ζήτημα.

Κατά τα λοιπά, στο Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργού για το έτος 2019 εμφανίζονται 36 ακίνητα σε Αθήνα, Γλυφάδα, Κρήτη, Τήνο, Κέα, αλλά και στη Βρετανία, 7 οχήματα, και 24 λογαριασμοί σε τράπεζες της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Γαλλίας. Στο όνομα του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκης υπάρχουν επίσης επτά δάνεια από τα οποία απομένουν ακόμα να αποπληρωθούν 1.320.354,74 ευρώ.