Από τις αρχές του 2019 θα ισχύσει πιθανότατα η παρακράτηση και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τα μπλοκάκια, καθώς η απαιτούμενη υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ads

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα είναι μειωμένες, σε 13,33% του αναγραφόμενου στην απόδειξη ποσού, όπως θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Στον αντίποδα, εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στις περιπτώσεις εργαζόμενων με μπλοκάκια, που έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ως οιονεί μισθωτοί.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους με έως δύο εργοδότες που «μοιράζονται» τις εισφορές κύριας ασφάλισης, καταβάλλοντας οι ίδιοι 6,66% και οι εργοδότες τους 13,33% (συνολικά 20%).

Υπενθυμίζεται πως το όριο έως του οποίου μπορεί κάποιος να αμειφθεί με τίτλο κτήσης είναι 10.000 ευρώ ετησίως, τα οποία και επιβαρύνονται με παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6% στην πηγή.

Ads

Μετά την αφαίρεση των ανωτέρων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, βάσει του νόμου, κι όταν εκδοθεί η υπουργική απόφαση, θα επιβάλλεται εισφορά 20,28%.