Με το ζήτημα της καραντίνας και το ερώτημα πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, ανέλυσε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με το μοντέλο προβλέψεων που παρουσίασε στο Οpen TV.

Ads

Σύμφωνα με τον Δ. Σαρηγιάννη, η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα και έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής ή αρχή του τέλους», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «τρέχει» ένα μοντέλο, το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Ads

Σύμφωνα με το μοντέλο, προβλέπεται ότι το σύνολο των κρουσμάτων θα ανέβει στα 2.100 την επόμενη φορά. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής μετά τις 10-17 Μαΐου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα τηρούνται όλο αυτό το διάστημα.

Μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων

«Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από τον Μάιο», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3  ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε ως πρώτα ορόσημα στην πορεία σταδιακής άρσης των περιορισμών, την επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων. Ενόψει του Πάσχα και ενδεχόμενης προσπάθειας ορισμένων να κατευθυνθούν προς την επαρχία, διεμήνυσε πως εάν απαιτηθεί θα αυξηθούν τα πρόστιμα ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου.

Τσιόδρας: Είναι μαραθώνιος δεν είναι σπιντάρισμα 

«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας» τόνισε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας πως ελάχιστες χώρες αρχίζουν δειλά – δειλά να συζητούν για άρση των μέτρων ενώ η Ουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Χρειάζεται, όπως είπε,  να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για την πληθυσμό μας σημείωσε. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, για να μην ανατραπούμε στην πορεία. «Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει».

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και  ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης του κοροναϊού ο οποίος μίλησε χθες στο MEGA. «Νομίζω ότι είμαστε πλέον κοντά στην κορύφωση, η οποία πιστεύουμε ότι δεν θα είναι τόσο δραματική. Θα είναι αντιμετωπίσιμη από το ΕΣΥ. Ενδεχομένως να μην έχουμε καν κορύφωση, να έχουμε επιπέδωση, δηλαδή μια διασπορά των κρουσμάτων στο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλα αυτά ισχύουν αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Σίγουρα μες στον Απρίλιο περιμένουμε την κορύφωση. Και στη συνέχεια τον Μάιο θα μπορέσουμε να δούμε σιγά – σιγά την αποδρομή της επιδημίας», συνέχισε ο ίδιος. «Αν έχουμε μεγάλη διασπορά τον Απρίλιο πολύ φοβάμαι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν και για τον Μάιο. Αυτό είναι πολύ κακό σενάριο, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει τόσο μεγάλο περιορισμό. Μπορεί η εικόνα που έχουμε σήμερα να αντιστραφεί ταχύτατα», κατέληξε ο κ. Σύψας.

«Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα, πρέπει να διατηρήσουμε τη μέχρι στιγμής επιτυχία περιορισμού της διασποράς της νόσου στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος βάζοντας με τη σειρά «φρένο» σε όλους όσους ονειρεύονται πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στο ερώτημα πώς η Ελλάδα θα κάνει το επόμενο βήμα, ο καθηγητής σημειώνει: «Για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο αυτό που πετύχαμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δεδομένα που έχουμε τώρα αντικατοπτρίζουν το τι συνέβαινε στη χώρα 14 έως 18 μέρες πριν. Η δική μου γνώμη είναι πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Απριλίου.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε το επόμενο διάστημα είναι να δούμε ποιος είναι ο χρόνος διπλασιασμού του αριθμού των νεκρών. Αν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων που νοσηλεύονται επιμηκυνθεί και το ίδιο συμβεί για όσους χρειάζονται διασωλήνωση, τόσο καλύτερες ενδείξεις έχουμε ότι ελέγχουμε τη διασπορά και είμαστε σε καλό επίπεδο.

» Για να επανέλθεις σε μία κανονικότητα, πρέπει να πάνε και οι άλλες χώρες καλά. Αν ανοίξουμε τα σύνορα και αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, τότε μπορεί να έχουμε επανεισαγωγή κρουσμάτων, είτε από Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό είτε από άτομα άλλης εθνικότητας (από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλού),τα οποία θα επισκέπτονται τη χώρα μας». «Είναι πολιτικά πιο δύσκολο να παίρνεις μέτρα και να κλείνεις σχολεία ή επιχειρήσεις ή να ζητάς από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του. Τεχνικά, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο. Ευτυχώς, που στη χώρα μας συμμορφώθηκαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και τα μέτρα πάνε καλά σε σχέση με άλλες χώρες. Τεχνικά, είναι πιο δύσκολο να επαναφέρεις τη μερική κανονικότητα.

» Δεν πιστεύω πως θα έχουμε πλήρη κανονικότητα για πάρα πολλούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο Εάν, ωστόσο, έχουμε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να πει κανείς πως η «μερική κανονικότητα» μπορεί να γίνει λίγο πιο μεγάλη. Αλλά, δεν θα είναι ποτέ πλήρης, εάν δεν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Ας παρακολουθήσουμε το τι γίνεται. Να δούμε τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι να τα πάνε πάρα πολύ καλά, διότι εάν δεν τα πάνε αυτοί καλά, θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε εμάς».

Τέλος από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως βάσει των δεδομένων της Κίνας «η επιδημική καμπύλη διαρκεί μερικούς μήνες. Στην Ελλάδα επιπεδώθηκε με τα μέτρα που πήραμε. Όμως αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο», προσδιορίζοντας το διάστημα αυτό από 2,5 έως και τρεις μήνες.

«Από 15 Μαΐου και έως το τέλος του μήνα, ελπίζουμε η επιδημική καμπύλη να είναι στην μέγιστη κατωφέρειά της» συμπλήρωσε, λέγοντας πως ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα συμπεριφερθεί η επιδημία στην Ελλάδα.
«Ένας μικρό θαύμα πέτυχε η Ελλάδα μέχρι στιγμής στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Καλό είναι να το διατηρήσουμε» τόνισε ο καθηγητής, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, πρότεινε, να δουν οι ιθύνοντες πώς θα λειτουργήσει αυτό στις άλλες χώρες, σε πρώτη φάση.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και  για το αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. «Η πρώτη επιβράδυνση της καμπύλης και του επιδημικού κύματος συνέβη απ’ όταν έκλεισαν τα σχολεία και έπειτα. Εάν η χρονική χρονιά πηγαίνει καλά με τα εξ αποστάσεως μαθήματα, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία» επισήμανε χαρακτηριστικά.