Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα από χθες. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Το περιστατικό θέτει τη χώρα σε συναγερμό και είναι φυσιολογικό να δημιουργεί ανησυχία. Σημαντικό είναι φυσικά να μην υπάρξει πανικός, ωστόσο, ακόμη σημαντικότερο είναι υπάρξει σωστή θωράκιση της χώρας και χρηστή διαχείριση μιας ενδεχόμενης επιδημίας. 
 
Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα για την οργάνωση και διαχείριση προέκυψαν αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από την την πρώτη αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Παντελιάδη, ο οποίος μετά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δήλωνε άγνοια για την ασθενή με τον κοροναϊό και παρέπεμπε για πληροφορίες στον ΕΟΔΥ. 
 
Επιπλέον, μπορεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να δηλώνει ότι το σύστημα είναι «καθόλα έτοιμο», ωστόσο, οι άνθρωποι του πεδίου και συγκεκριμένα οι νοσοκομειακοί γιατροί εγείρουν σοβαρές ανησυχίες λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας και εκτιμούν ότι η χώρα «είναι τελείως ανοχύρωτη για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία». 

Ads

Είμαστε θωρακισμένοι; 

Μιλώντας στο tvxs.gr, η Όλγα Κοσμοπούλου παθολόγος – λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, σημειώνει ότι διαφωνεί με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί απόλυτα θωρακισμένης χώρας. «Διαφωνώ διότι απλούστατα σε κανένα νοσοκομείο της χώρας οι συνθήκες δεν είναι οι σωστές. Υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ανθρώπων σε όλα τα τμήματα επειγόντων, δεν τηρούνται δηλαδή οι κανόνες ασφαλών αποστάσεων, στα περισσότερα δε τμήματα νοσηλείας δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι, με την αναγκαία απόσταση ανάμεσα στις κλίνες νοσηλείας, κλπ. Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχει σοβαρή δυνατότητα μόνωσης ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα, όπως η απλή γρίπη».
 
«Η νόσος αυτή μοιάζει με πολύ σοβαρή και πολύ πιο μεταδοτική γρίπη που κάνει πνευμονίες σε σημαντικό ποσοστό. Επειδή δεν υπάρχει ειδική θεραπεία χρειάζεται υποστηρικτική θεραπεία. Σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζουν οι υποδομές στα νοσοκομεία, αλλά και η στελέχωσή τους. Πρέπει να υπάρχει επαρκές προσωπικό, διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία των εργαζόμενων και των προσερχόμενων, κάτι που δυστυχώς, αν πάτε τώρα στα επείγοντα ενός νοσοκομείου θα δείτε ότι δεν υπάρχει», προσθέτει. 
 
Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζει και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού. Σε σχετική ανακοίνωσή του εξηγεί πως «δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου». Όπως σημειώνουν το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού περιλαμβάνει την διαδικασία που πράγματι πρέπει να ακολουθεί, αλλά, σύμφωνα με τους ίδιους το ερώτημα είναι το εξής: «μπορούν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν στο Αττικό νοσοκομείο (αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο), με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις ελλείψεις υλικών και υποδομών, τις υπερεντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας;».

Το πρώτο κρούσμα 
 
Η 38χρονη γυναίκα που όπως ανακοινώθηκε βρέθηκε θετική στον κοροναϊό νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η γυναίκα έχει ήπια συμπτώματα, είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα γιατρών. Το κρούσμα ενεργοποίησε τα διεθνή πρωτόκολλα αντιμετώπισης του ιού και στην Ελλάδα. Σε πρώτο χρόνο προβλέπεται η «ιχνηλάτηση» όλων των πολιτών με τους οποίους ήρθε σε επαφή η 38χρονη από την στιγμή που επέστρεψε, την περασμένη Κυριακή, από το Μιλάνο στην Θεσσαλονίκη και την υποβολή τους σε εξετάσεις, προκειμένου να φανεί εάν έχει μεταδοθεί και σε κάποιον εξ αυτών ο ιός.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς η 38χρονη γυναίκα βρέθηκε εκεί την Δευτέρα το απόγευμα, και παρακολούθησε για κάποια ώρα και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο δημαρχείο θα γίνει ειδική απολύμανση ενώ οι συγγενείς της γυναίκας έχουν τεθεί ήδη, οικειοθελώς, σε απομόνωση στα σπίτια τους και βρίσκονται σε επαφή με τους γιατρούς.
 
Όχι πανικός αλλά σωστή πρόληψη

Ads

Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό είναι να μην υπάρχει πανικός, αλλά σωστή πρόληψη, τήρηση των κανόνων υγιεινής και σωστή αντίδραση σε περίπτωση συμπτωμάτων ενώ πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Ωστόσο, αν κάποιος έχει συνάχι, πυρετό, πόνο στα κόκαλα ή φροντίζει έναν ασθενή με τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να φορά μάσκα και προστατευτικά γάντια για να μην κολλήσει τους άλλους. Αυτές τις μέρες επίσης καλό θα είναι να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε συχνά τα χέρια μας, να βήχουμε με ασφάλεια (σε χαρτομάντηλα ή στο μέσα μέρος του αγκώνα του χεριού μας), και να αποφεύγονται οι χώροι με μεγάλο συνωστισμό», τονίζει η Όλγα Κοσμοπούλου.  
 
Διαβάστε επίσης:

«Η επικοινωνία με τον θεράποντα (οικογενειακό) γιατρό είναι σημαντική. Όταν κάποιος έχει συμπτώματα καλό είναι να μιλήσει πρώτα με τον γιατρό του. Στο νοσοκομείο πρέπει κανείς να πηγαίνει μόνο όταν έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως πολύ υψηλό και επίμονο πυρετό, δύσπνοια ή τάση λιποθυμίας», προσθέτει η λοιμωξιολόγος. 
 
Ένα σοβαρό κενό 
 
Η κ. Κοσμοπούλου, ωστόσο, σημειώνει ότι «στο σημείο αυτό φυσικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού δεν υπάρχει στη χώρα μας δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με δωρεάν πρόσβαση για όλους. Άρα, απλά, οι φτωχότεροι δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. Ποιόν θα πάρουν τηλέφωνο; Οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν ΑΜΚΑ ποιόν θα πάρουν τηλέφωνο; Σε ποια γλώσσα θα του μιλήσουν; Είναι ωραίο να δίνουμε οδηγίες, πλην όμως, θα πρέπει να έχουμε και επίγνωση της ερημιάς που έχουμε δημιουργήσει με την πολιτική μας. Αυτό αφορά την τωρινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες». 
 
Τι είναι ο κοροναϊός και τι πρέπει να προσέχουμε 
 
Η νόσος ονομάζεται COVID-19, δηλ. νόσος κορονοϊού (Corona Virus Disease) που εμφανίστηκε το 2019. Προκαλείται από έναν ιό ο οποίος ανακαλύφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα και ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών. Ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα, τα οποία μολύνουν τα άτομα που τα εισπνέουν ή αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες. Ο ιός αυτός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν γενική αδυναμία και πυρετό, βήχα και ορισμένες φορές πνευμονία και δύσπνοια σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Οι γνώσεις μας για τον ιό και τη νόσο εξακολουθούν να διαμορφώνονται. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά. Είναι μάλιστα πιθανό κάποιοι άνθρωποι να μην νοσήσουν καθόλου εάν μολυνθούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 82% όσων μολύνονται αναπτύσσει μια ήπια μορφή της νόσου. Το 15% αναπτύσσει μια μέτρια μορφή της νόσου, ενώ το 3% νοσεί σοβαρά. Η νόσος φαίνεται πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και για όσους πάσχουν από άλλες λοιμώξεις ή ασθένειες, όπως συμβαίνει συχνά με τα λοιμώδη νοσήματα. Πάνω από το 80% των θυμάτων της νόσου COVID-19 ήταν άνω των 60 ετών, ενώ πάνω από το 75% είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
 
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τον βήχα των άρρωστων ατόμων. Πιθανόν ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, ωστόσο εάν ισχύει αυτό θα αφορά μια μικρή μειοψηφία των λοιμώξεων. Το ίδιο ισχύει για τα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων. Καθώς πρόκειται για νέο ιό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία. Στην Κίνα είναι σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για αρκετά αντιιικά φάρμακα. Σε μια επιδημία νόσου του αναπνευστικού, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα νόσων του αναπνευστικού και να ενημερώνουμε τον γιατρό όταν αισθανόμαστε άρρωστοι.