Ένα από τα σημαντικότερα, υποτίθεται, μέτρα που εξήγγειλε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν τα κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης στις οικίες που υπάρχει η σχετική δυνατότητα, και παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δοθεί κίνητρα για το αντίθετο.
Τα κίνητρα, που εξειδικεύτηκαν την επομένη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το «διπλό» επίδομα θέρμανσης, δηλαδή 700 ευρώ.
Πόσο κοστίζει όμως η επιστροφή στο πετρέλαιο με νέες σωληνώσεις; Πόσο συμφέρει η αλλαγή καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο;
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις εξηγήσεις των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων, καταρχάς η αλλαγή του καυστήρα είναι απλή υπόθεση εάν πρόκειται για κτίρια που διαθέτουν δεξαμενή πετρελαίου, δηλαδή μετέβησαν από το ντίζελ θέρμανσης στο αέριο, αλλά είναι αδύνατη σε όσες πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, κυρίως οι νεόδμητες, λειτουργούν εξ΄ αρχής με αέριο.
Η μετατροπή σε μονοκατοικίες από έναν προσωπικό καυστήρα αερίου που τοποθετείται σε μπαλκόνι σε καυστήρα πετρελαίου δεν είναι κάτι το εφικτό.
Το κόστος αγοράς του καυστήρα εξαρτάται από το μέγεθος των κτιρίων. Κυμαίνεται στις 4-5 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης οι καυστήρες οι οποίοι έχουν μείνει σε αδράνεια για λίγα χρόνια, αν έχουν συντηρηθεί καλά μπορούν να ξαναμπούν σε λειτουργία με ένα κόστος κοντά στα 500 ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >