Σε μοριακό ή rapid test κατά τις τελευταίες 48 ώρες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι ανεμβολίαστοι που θέλουν να επισκεφθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά έναν μεικτό εσωτερικό χώρο σε επιχείρηση εστίασης, όπως για παράδειγμα τα καφέ μπαρ.

Ads

Όπερ σημαίνει 20 ευρώ κοστίζει το rapid test και τέσσερα περίπου ένας καφές, σύνολο 24 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η διενέργεια rapid test μπορεί να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες (29/6) και προβλέπει ότι μέχρι τις 31/12/21 στους φορείς διενέργειας rapid test κορονοϊού προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι επισκέπτες υγείας, οι ΟΤΑ α βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτουν ή δύνανται να προσλαμβάνουν και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ιατροτεχνολογικό προϊόν και ότι ενημερώνουν τα φυσικά πρόσωπα για το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Ads

Πώς θα μπαίνουν στα μαγαζιά οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι; Όπως εξήγησε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς:

«Ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τίποτα, δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών, απλώς θα σκανάρει το QR που φέρουν τα πιστοποιητικά. Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι επαγγελματίες που θα έχουν χώρους μεικτούς θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό rapid τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Όπως και το μοριακό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό απλά ισχύει για συγκεκριμένες μέρες. Απλώς ο ανεμβολίαστος θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλει να ξαναβγεί, θα πρέπει να ξανακάνει τεστ μετά από λίγες μέρες», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.