Mε ένα μακροσκελές non paper η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει χθες στην κριτική για το κοινωνικό έλλειμμα των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και, κυρίως, για την συντριπτικά δυσανάλογη κατανομή των φορολογικών ελαφρύνσεων υπέρ των επιχειρήσεων και των εχόντων έναντι των μικρομεσαίων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων – κοινώς, για το γεγονός ότι η «ανάπτυξη για όλους» που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός «μόνον για όλους δεν είναι», όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο non paper τονίζεται πως το σχέδιο για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης υλοποιείται με τις μειώσεις των φόρων και εισφορών και, προς επίρρωση αυτού παρατίθενται τα 7 μέτρα που θα ισχύσουν το 2020 και με τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έρθει η ενίσχυση των μικρομεσαίων:
- Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
- Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και των μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή, επίσης, του φόρου υπεραξίας των ακινήτων.
- Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% για τα βρεφικά είδη, τα παιδικά καθίσματα και τα κράνη.
- Διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Μια πρώτη ματιά, όμως, και στα επτά αυτά μέτρα αρκεί για να διαπιστωθεί πως τα μόνα εξ αυτών που θα μπορούσαν να αποφέρουν γενικής εμβέλειας οφέλη για τους μικρομεσαίους – ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους – είναι το πρώτο και το έβδομο: Η μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η διατήρηση του έκτακτου επιδόματος για τους συνταξιούχους – της λεγόμενης 13ης σύνταξης. Μια δεύτερη, με την συνδρομή των φοροτεχνικών, ανάλυση των μέτρων δείχνει επίσης ότι από τον συνδυασμό του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, το όφειλος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι από 177 έως, το πολύ, 300 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το εισόδημα, ενώ ακόμη κι αυτά δεν θα φανούν πριν από το 2021 καθώς τότε θα γίνει ο συμψηφισμός παρακρατηθέντων και συμπληρωματικών φόρων. Μεγαλύτερο, από 600 έως και 1.300 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το εισόδημα, μπορεί να είναι το όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ερώτημα εάν η διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ θα ισχύσει άνευ αστερίσκων ή εάν πάνω από το επίπεδο των 6.500 θα πρέπει να «χτίζεται» με πρόσθετες ηλεκτρονικές δαπάνες. Αυτό δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού -ενδεχομένως και πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου – και εάν τελικά ισχύσει το «σπαστό» αφορολόγητο με τις πρόσθετες δαπάνες, τότε είναι προφανές πως τα οφέλη για μισθωτούς και συνταξιούχους ελαχιστοποιούνται.
Από την άλλη, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% έχει ισχύ από το 2019 και αντιστοιχεί τουλάχιστον στα 700 εκατομμύρια από το συνολικό πακέτο των 1,2 δις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη, ενώ η ελάφρυνση είναι αναλογικά πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με εκείνη των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Όπως προκύπτει και πάλι από την ανάλυση των φοροτεχνικών, μια επιχείρηση με κέρδη 100.000 ευρώ, πλήρωσε φέτος συνολικό φόρο 29.000 ευρώ. Με τα ίδια κέρδη, στο εκκαθαριστικό του 2020 θα επιβαρυνθεί με 19.000 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 10.000 ευρώ λιγότερα. Και αυτό διότι ο φόρος θα μειωθεί από τα 29.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ ενώ και η προκαταβολή θα περιοριστεί αντίστοιχα από το 29% στο 24%. Παράλληλα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% στο 5% θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καθαρού εισοδήματος των μετόχων κατά 20% από τη μια χρονιά στην άλλη.
Κοινώς, και στην άμεση φορολογία, το μοντέλο «ελαφρύνσεων» που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι αντίστοιχο με εκείνο του ΕΝΦΙΑ – κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εχόντων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >