Λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, να χρειαστούν νοσηλεία ή να πεθάνουν, είναι οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον συγκριτικά με τα κρούσματα άλλων παραλλαγών. Αυτό εκτιμά νέα μελέτη από τη Νότια Αφρική.

Ads

Παρόλα αυτά, οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η έρευνα στην εν λόγω περιοχή συνέκρινε 11.609 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα μόλυνσης που προκλήθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, και 5.144 ασθενείς από το τελευταίο κύμα που προκλήθηκε από την Όμικρον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η άκρως μεταδοτική παραλλαγή τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο και αναλογικά λιγότερες νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του πανδημικού κοροναϊού.

Ads

Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές αν η Όμικρον είναι εγγενώς πιο ήπια ή αν τα ήπια κρούσματα οφείλονται στην ανοσία του πληθυσμού λόγω της ανοσίας και της φυσικής λοίμωξης. Σύμφωνα πάντως με την έρευνα, περίπου το ένα τέταρτο της μείωσης του κινδύνου που παρατηρείται με την Όμικρον οφείλεται σε χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, επικεντρώθηκε σε δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας.
Διαπίστωσε ότι το 8% των ατόμων νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν εντός 14 ημερών από τη διάγνωση του Covid-19 με τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σύγκριση με το 16,5% κατά τα τρία προηγούμενα κύματα.

«Στο κύμα της Όμικρον, τα σοβαρά κρούσματα μειώθηκαν λόγω προστασίας που παρείχε προηγούμενη μόλυνση και/ή ο εμβολιασμός, όμως η εγγενώς μειωμένη λοιμογόνος ικανότητα πιθανόν να αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 25% του κινδύνου για νοσηλεία ή θάνατο σε σχέση με τη Δέλτα» αναφέρουν οι ερευνητές.