Η αρχική εκτίμηση για την επάρκεια των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου, χωρίς την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, παρέπεμπε οριακά στη 15η Οκτωβρίου. Έπειτα, η προθεσμία μεταφέρθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για να καταλήξει σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στις 15 Δεκεμβρίου. Βρίσκονται πράγματι σε οριακό σημείο τα κρατικά ταμεία; Ή έχουμε να κάνουμε με μια φιλολογία που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης για την αποδοχή των όρων που θέτουν οι δανειστές; Ως είθισται, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ads

 
Όντως, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται επικίνδυνα, όχι μόνο εξαιτίας της καθυστέρησης της 6ης δόσης (8 δις ευρώ) αλλά και λόγω νέας μείωσης των κρατικών εσόδων κατά 7% η οποία καταγράφηκε τον Οκτώβριο.
 
Άρα, το Δημόσιο καλείται να αντιμετωπίσει μία επιπλέον «τρύπα» από την υστέρηση εσόδων, ύψους 2,4 δις ευρώ, η οποία αποδίδεται σε καθυστερήσεις από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες όπως και στις παρατάσεις των προθεσμιών για τις εισφορές και το φόρο εισοδήματος.
 
Όλα αυτά, την ώρα που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει κατά προτεραιότητα 3,8 δις ευρώ έως το τέλος του 2011 για μισθούς και συντάξεις, 1 δις ευρώ για τόκους και 2,34 δις ευρώ για χρεολύσια ομολόγων.
 
Ωστόσο, προς το παρόν, το πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται, αν και όχι με απόλυτα ορθόδοξες μεθόδους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται για αυτό το χρονικό διάστημα να δαπανά μόνο ό,τι εισπράττει.
 
Ως εκ τούτου, το Δημόσιο στην πράξη αναβάλλει τις εκταμιεύσεις για δαπάνες «δευτερευόντων» δαπανών – πληρωμών προς εργολάβους, προμηθευτές κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν «παγώσει» οι επιστροφές φόρου.
 
Παράλληλα, μετά και την επιτάχυνση στην αποστολή και την είσπραξη των εκκαθαριστικών, πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξητικό ρυθμό εσόδων τις τελευταίες ημέρες από την έκτακτη εισφορά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Επιπλέον, θα αξιοποιηθεί άμεσα και ένα μέρος του ποσού που αντλήθηκε από τη χθεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας (συνολικά 1,3 δις ευρώ με επιτόκιο 4,89%). Άλλωστε, συνυπολογίζεται και η προσεχής είσπραξη των τελών κυκλοφορίας.
 
Μάλιστα, φημολογείται έντονα ότι το ελληνικό Δημόσιο «έβαλε χέρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θεωρητικά προορίζεται αποκλειστικά για τις ανάγκες των τραπεζών (προς το παρόν τα διαθέσιμα είναι 2-3 δις ευρώ και αναμένεται να ανέλθουν στα 30 δις ευρώ), αντλώντας προσωρινά κάποια ποσά για να καλύψει «τρύπες».
 
Συνεπώς, τα κρατικά ταμεία βρίσκονται μεν στο «κόκκινο», αλλά προς το παρόν με τη βοήθεια και διάφορων «αλχημειών» το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Με άλλα λόγια, χρόνος υπάρχει, αλλά εξαντλείται.