Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε σαφές ότι εν μέσω τραγωδίας και καταστροφής από τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική, δεν είναι ώρα κριτικής και απόδοσης ευθυνών. Θα έχει  αρκετούς λόγους να το κάνει, προφανώς και για να προβάλει ένα διαφορετικό υπόδειγμα αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που αναδείχτηκε – και – από την τυμβωρυχία στις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Ads

Η κριτική όμως της συντριπτικής μερίδας των πολιτών για την κυβερνητική ανεπάρκεια και  την έλλειψη του παραμικρού σχεδιασμού είναι μια πραγματικότητα, όσο και η αγανάκτηση για την προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών. Άλλωστε για να πάρει κάποιος στα σοβαρά μια κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι έστειλε τρεις διμοιρίες ΜΑΤ στην πιο φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού (!), χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Είναι η κυβέρνηση που ξεκίνησε  να ανακοινώνει το σχεδιασμό της για την προστασία από τις πυρκαγιές στις 24 Μαΐου ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στη χώρα μας την 1η Μαΐου κάθε χρόνου.

«Ασήμαντη» λεπτομέρεια, ότι είχε μεσολαβήσει η καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και μια «συνηθισμένη» επιχείρηση μετατόπισης ευθυνών σε κάποιο άγνωστο «90χρονο που έκαιγε ξύλα σε ένα χωράφι», σύμφωνα με το σενάριο. (Ο λόγος που η χώρα στερήθηκε ισχυρά εναέρια μέσα το Μάιο είναι ένα άλλο ξεχωριστό ρεπορτάζ).

Αξίζει όμως να θυμηθούμε, πόσες φορές από την αρχή του καλοκαιριού, προσπάθησε η κυβέρνηση να παράξει επικοινωνιακή υπεραξία από στερεότυπες και πολιτικάντικες διακηρύξεις περί πυροπροστασίας και πως αυτό τοποθετείται ως θλιβερό κοντράστ δίπλα στις καταστροφές που σημειώθηκαν.

Ads

Στις 24 Μαΐου:

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής»  επεσήμανε στην «ευρεία κυβερνητική σύσκεψη» ο Πρωθυπουργός από την έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόνισε στους Δημάρχους και άλλους αξιωματούχους ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, «κεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» όπως είπε, και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί». Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται ο Δήμος Αχαρνών.

Στις 25 Μαΐου:

«Στο Τατόι μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά. … Πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία των εργασιών καθαρισμού και προληπτικής απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Τατοΐου υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας…».

Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε κατασκευαστεί το αμφιλεγόμενο αφήγημα των μεγάλων επενδύσεων γύρω από τα παλιά ανάκτορα. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει στα ορια του φαιδρού τα δημοσιεύματα περί «μαγνήτη επενδύσεων»  και για ενδιαφερόμενους έλληνες και ξένους που κάνουν ουρές και ψάχνουν τις περιοχές στο Τατόι, αν σε αυτά δεν αναφερόταν ότι «ωστόσο, μεγάλο τμήμα τους είναι δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης»…

Στις 21 Ιουνίου:

«Ως τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες τραγωδίες, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον φετινό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο, τις λεπτομέρειες της οποίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Κτίριο “Φάρος” στο Μαρούσι. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά το σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων» διαβάζουμε μεταξύ άλλων στα ρεπορτάζ που μοιάζει αρκετά θλιβερό, πια. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνεται ότι έχει προχωρήσει ο καθαρισμός και η λήψη μέτρων στις 18 περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες πλέον έχουν γίνει 24 και στις οποίες έχει προστεθεί και το Τατόι για το οποίο γίνεται ειδική μνεία μάλιστα από το Νίκο Χαρδαλιά με το σχόλιο ότι είχε να καθαριστεί 20 χρόνια!

Ήταν λοιπόν τόσο μεγάλη η «προετοιμασία» της κυβέρνησης, που ολοκλήρωσε τις ανακοινώσεις 50 μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με ιδιαίτερη μνεία στην  στην επίμαχη περιοχή, τόσες πολλές οι φορές που προσπάθησε να διαφημίσει στο υψηλότερο επίπεδο τις ανέξοδες κοινοτυπίες περί της «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», που η φοβερή πυρκαγιά με και οι στάχτες που σκέπασαν την Αττική, αρκούν για να αναδείξουν μια – ακόμη –  καταστροφική ανεπάρκεια. Στην καλύτερη περίπτωση…