Θα επιτρέπονται πλεόν οι μετακινήσεις εκτός νομού για όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπως τα νησιά, ωστόσο για τη μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Η απελευθέρωση διαπεριφερειακών μετακινήσεων ισχύει από την Παρασκευή 14 Μαΐου, δηλαδή με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. 

Ads

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα είναι απολύτως ελεύθερες μόνο για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για τη μετακίνηση στα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και τη Λευκάδα όπου η μετακίνηση γίνεται και οδικώς, θα απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού δύο δόσεων, το οποίο θα εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self test επίσης 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το μοριακό τεστ θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.