Πληροφορίες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.

Ads

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές στις τάξεις αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου η επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας είναι διαρκής, «με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Σύμφωνα, πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αρμόδιοι εξέφρασαν σοβαρό προβληματισμό ειδικά για τους μαθητές του Δημοτικού και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Αν τελικά αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, το πιθανότερο θα αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή του Γυμνασίου και του Λυκείου και μόνο αν η κατάσταση με τη μετάδοση του ιού πάρει χειρότερες διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Ads

Προβληματισμός και ανησυχία εκφράζεται και από πολλούς εκπαιδευτικούς για τον αριθμό των παιδιών στην τάξη. Όπως λένε ενδεικτικά και διερωτώνται ταυτόχρονα, με 27 παιδιά δεν κολλάει αλλά κολλάει στα διαλείμματα γιαυτό και τα παιδιά θα είναι ξεχωριστά(;).  Σωματεία τους προτείνουν άμεσα διορισμό εκπαιδευτικών για διπλάσια τμήματα μαθητών, τα σχολεία να λειτουργήσουν προσωρινά πρωί-  απόγευμα ώστε να εκπληρώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία εξολοκλήρου στις αιθουσες των σχολείων και όχι στις κάμερες και στην εξ αποστάσεως.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως διαβλέπει δύσκολες καταστάσεις στην εκπαίδευση και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την λειτουργία των σχολείων με 10 – 12 μαθητές ανά τάξη, ενώ ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φϊλης σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης χαρακτηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα προβλήματα της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιουργεί η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας». Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση επισήμανε ότι πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα που ξεκινούν οι διαδικασίες του κοινοβουλίου να συγκληθεί κατά προτεραιότητα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας». Επίσης «δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς)». Παράλληλα «δεν έχει οργανώσει τα δημόσια δίκτυα ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά και με με ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα το σύνολο της τηλεκπαίδευσης (ασύγχρονης και σύγχρονης)».

Ανακοίνωση σε έντονα επικριτικό ύφος εξέδωσε και το ΚΚΕ. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση «ανάγει σε κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κορονοϊού το πώς θα συμπεριφερθούν παιδιά Δημοτικού!». Μάλιστα τονίζει πως «από τη μία επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων και από την άλλη ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς να ενημερώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια προετοιμασία, μέσα και μέτρα προστασίας θα γίνει αυτό δυνατό». Παράλληλα το ΚΚΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση διέθετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνη, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι αναγκαία να ξεκινήσει και για παιδαγωγικούς και για μορφωτικούς λόγους».